Temmuz RKGE & KKO: RKGE ekonomik aktivitedeki yavaşlamanın devamını işaret ediyor (Tacirler Yatırım)

• Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) Temmuz’da 102,7’ye inerek aylık %1,8, Mart ayından beri ise %8,2 geriledi ve düşüşünü dördüncü aya taşıdı.. Mevsimsellikten arındırılmış veride ise aylık %1’lik düşüş ile gerilemenin daha sınırlı olduğu görüldü. Ancak bu cephede de Şubat’tan bu yana aralıksız bir düşüş söz konusu.
• Arındırılmış RKGE’nin alt kalemlerini incelediğimizde, aylık bazda görülen düşüşün büyük kısmının siparişlerdeki düşüşten kaynaklandığını görüyoruz. Yatırım harcamaları ise aylık %0,5’lik sınırlı gerileme ile birlikte 1Ç18’de kaydettiği olumlu performansın ardından kademeli düşüşüne devam etti.
• Temmuz KKO (mevsimsellikten arındırılmış) ise %78,1’den %76,9’a gerileyerek yakın dönemde yatırım harcamalarına duyulan ihtiyacın azaldığını gösteriyor.
• Sonuç olarak, öncü göstergeler ekonomik aktiviteye ilişkin 2Ç18 itibariyle bir zayıflama olabileceğinin sinyalini veriyor.

Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE) Temmuz’da 102,7’ye inerek aylık %1,8, Mart ayından beri ise %8,2 geriledi ve düşüşünü dördüncü aya taşıdı. Mevsimsellikten arındırılmış veride ise aylık %1’lik düşüş ile gerilemenin daha sınırlı olduğu görüldü. Ancak bu cephede de Şubat’tan bu yana aralıksız bir düşüş söz konusu.

Arındırılmış RKGE’nin alt kalemlerini incelediğimizde, aylık bazda görülen düşüşün büyük kısmının siparişlerdeki düşüşten kaynaklandığını görüyoruz. Toplam siparişler (son üç aya ilişkin) ve ihracat siparişleri (önümüzdeki 3 aya ilişkin) sırasıyla %4,6 ve %2’lik aylık düşüşler kaydettiler. Ayrıca, stok miktarına ilişkin beklentilerde görülen %4’lük düşüşün de bu noktada dikkat çekici olduğu görülüyor. 4Ç17’de ve 1Ç18’de, önemli oranda artış kaydeden ve GSYİH üzerinde olumlu etki yapan stok değişiminin 2Ç ve 3Ç’de etkisinin negatife dönmesini bekliyoruz. RKGE alt kalemleri arasında genel gidişata ilişkin beklentinin de aylık bazda %1,1 gerilediği görülüyor. Söz konusu alt kalem Ocak ayından bu yana %18,2 düşüş kaydetmiş durumda. Bu noktada, üretim hacminde (önümüzdeki 3 aya ilişkinn) görülen %5,3’lük artış ise manşet verideki düşüşü kısmen de olsa yavaşlatmış durumda.

Diğer bir önemli alt kalem olan yatırım harcamaları ise, aylık %0,5’lik sınırlı gerileme ile birlikte 1Ç18’de kaydettiği olumlu performansın ardından kademeli düşüşüne devam etti. Ayrıca, TCMB’nin yine bugün aynı saatte yayınladığı Temmuz kapasite kullanım oranı (mevsimsellikten arındırılmış) ise %78,1’den %76,9’a gerileyerek yakın dönemde yatırım harcamalarına duyulan ihtiyacın azaldığını gösteriyor.

Sonuç olarak, öncü göstergeler ekonomik aktiviteye ilişkin 2Ç18 itibariyle bir zayıflamanın sinyalinin verirken, söz konusu gerilemenin 3Ç’de hızlandığının sinyalini veriyor. Bu noktada, Çarşamba günü açıklanacak olan Temmuz İSO/Markit PMI verisini yakından takip ediyor olacağız. PMI Haziran itibariyle 46,8ile zayıf görünümünü korurken, endeks üretim ve siparişlerdeki düşüşün, aynı zamanda zorlu iş koşullarının altını çizdi.

Tacirler Yatırım Menkul Değerler A.S
 http://www.tacirler.com.tr/
 
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş