Türk Şirketleri Eurotahvili Fiyatlamaları (İş Yatırım)

FOMC toplantısına kadar genel olarak yatay işlem gören piyasalar, Fed üyelerinin, 2023 yılına dair faiz beklentilerini iki artış olarak revize etmesi sonrası, varlık sınıflarında artan oynaklıkla işlem gördü. USD’de yaşanan hızlı yükseliş ve ABD hazine tahvil getirilerinde, daha çok yakın vadelerde yaşanan yükseliş fiyatlamaları negatif yönde etkiledi. Türk hazine eurotahvilleri, haftaya kar realizasyonları ile başlarken, FOMC sonrası işlemlerde daha çok yakın ve orta vade kıymetlerde satış gördü, ülke risk primi de geçtiğimiz haftaya göre yirmi baz puan bölgesinde artarak 390’a yükseldi.
Geçtiğimiz hafta hem gerileyen ABD tahvil getirileri hem de ABD ile yapılacak görüşmeye dair beklentiler ile güçlü alım görerek Mart ayı zirvelerine ulaşan Türk hazine eurotahvilleri, bu hafta satıcılı işlem gördü. FOMC öncesinde 15-20 baz puan bölgesinde genişleyen getiriler, toplantı sonrası risk iştahını azaltan fiyatlamaların oluşması ile 6-12 baz puan daha yükseliş gösterdi. Beş ve on yıl vadede getiriler 5,10% ve 6,20% seviyesine genişlerken, Fed sonrası daha güçlü kalan uzun taraf 6,95% bölgesinde işlem gördü. Hafta başında beş yıl vadeli Sukuk ihracı için yabancı bankalara yetki veren Türkiye Hazinesi, 5,125% seviyesinden $2,5 milyarlık borçlanma sağlarken, talep yaklaşık dört kat oldu. Akbank’ta 2031 vadeli sermaye benzeri kıymet ihracı gerçekleştirirken, 6,80% seviyesinden $500 milyon borçlandı. İkinci piyasada bir miktar alım gören kıymetler, yine Fed sonrası gelen satışlarla ihraç seviyesinin hafif altına çekildi. Şirket tarafında genel olarak durum değişmedi, daha yakın vade kıymetlerde lokal talebi olurken, daha uzun vade kıymetlerde yabancı arzı öne çıktı. Likidite ise, genel olarak zayıf kalmakla birlikte, geçtiğimiz haftalara göre artış gösterdi.
ABD hazine tahvilleri, geçtiğimiz hafta 1,43% seviyesine kadar daralırken, kısa pozisyonların kapatılması etkenlerden biri oldu. Bu hafta Fed öncesinde 1,50% bölgesine tekrar genişleyen getiriler, Fed üyelerinin faiz artışları konusunda, Mart ayına göre daha şahin tutumu sonrası sert yükseliş gösterdi ve on yıllık tahvil getirileri 1,60% bölgesine tekrar ulaştı. Tahvillerde satış daha yakın vadelere odaklanırken, reel getirilerde de 15-20 baz puan bölgesinde artış gerçekleşti. Geçtiğimiz hafta ECB toplantısında, mevcut tahvil alım programında değişime gidilmemesi sonrası alım görmeye devam eden Alman hazine tahvilleri, bu hafta genelinde satış görse de, ABD tahvillerine göre değişim daha düşük oldu ve on yıl vadede getiriler -0,23% bölgesinde işlem gördü


İş Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.isyatirim.com.tr

                                 ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ABD, KOVİD ANTİVİRAL HAPLARI GELİŞTİRMEK İÇİN 3.2 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM YAPACAK - NYT
YELLEN: BİDEN HENÜZ EYALET VE YEREL YÖNETİM VERGİSİ KONUSUNDA TEKLİF VERMEDİ
UKRAYNA DIŞİŞLERİ BAKANI: BİDEN-PUTİN ZİRVESİNİN ARDINDAN ŞİMDİ RUSYA'NIN UKRAYNA'DAN ÇEKİLMESİNİN ZAMANI GELDİ
AB KOMİSYONU, DANİMARKA'NIN 1.5 MYR EURO DEĞERİNDEKİ ULUSAL TOPARLANMA PLANINI ONAYLADI
İRAN/ARAKÇİ: NÜKLEER GÖRÜŞMELERDE HALA TEMEL SORUNLAR BULUNUYOR
İRAN/ARAKÇİ: ANLAŞMAYA HER ZAMANKİNDEN DAHA YAKINIZ
BREZİLYA'DA HAM ÇELİK ÜRETİMİ MAYIS'TA YILLIK %40.1 ARTIŞLA 3.16 MLN TON - AÇO
BREZİLYA'DA ÇELİK SATIŞLARI MAYIS'TA YILLIK %73.9 ARTIŞLA 2.11 MLN TON - AÇO
ALMANYA 2022 YILINDA NET 100 MİLYAR EURO CİVARINDA YENİ BORÇLANMA PLANLIYOR - KAYNAK
Facebookta Paylaş