Türkiye, İmalat PMI Aralık’ta 52,1 seviyesinde (Tera Yatırım )

https://terayatirim.com/arastirma/teradan-notlar/030120221101

Türkiye: İmalat PMI Aralık’ta 52,1 seviyesinde…

İstanbul Sanayi Odası’nın (İSO) ve IHS Markit’in açıkladığı verilere göre; Aralık ayında imalat PMI 52 seviyesinden 52,1 seviyesine yükseldi. Enflasyonist baskıların imalat sektörü üzerindeki olumsuz etkileri görülmekle beraber, yoğun fiyat artışlarına bağlı olarak talep ve üretim de ivme kaybetmiştir. PMI, Haziran 2020’den beri Mayıs 2021 hariç olmak üzere (kapanma etkisi) 50 baz değeri üzerinde büyüme bölgesinde kalmaktadır.

PMI verisinin ayrıntılarına bakacak olursak; girdi maliyetleri ve nihai ürün fiyatlarında yüksek oranlı artışlar kaydedilmiştir. Üretim ve yeni siparişler yavaşlamasına rağmen, sektör istihdam artırmayı Aralık ayında da sürdürmüştür. Girdi maliyetlerindeki artış, bugün ortaya konan Aralık ayı enflasyon oranlarının da gösterdiği üzere son yılların rekor denebilecek bir artış oranına işaret etmektedir. Maliyet yüklenimleri liranın değer kaybıyla büyük ölçüde sürüklenmeye devam ederken, bunun satılan mamul fiyatına yansıması ile beraber tüketici enflasyonu etkisi hızla artmaktadır. Fiyat artışlarının getirdiği belirsizlik ile beraber mal ve stok yenilemenin de zorlaşması piyasadaki satışları etkilemekte, tedarikçilerden mal teminini zorlaştırmakta ve müşteri siparişlerini de olumsuz olarak etkilemektedir.

İhracat siparişlerinde, yurtdışındaki dış talep eksenli görüntü ile görece iyi durum gözlenmektedir. Firmalar ise üretim kapasitelerini artırma kapsamında istihdam genişlemesi yapmaktadırlar. Buna karşılık, genel sipariş eğilimlerindeki düşüş ve yurtiçi piyasa koşullarındaki yavaşlama sektörün genişlemesi açısından aşağı yönlü risk teşkil etmektedir. Fiyat baskılarının talep şoku üzerinden üretim yavaşlaması yaratması gibi bir çekince bulunmaktadır. Bu noktada, mal ve stok temin etme ve yenileme açısından da ortaya “yerine koyma maliyeti” gibi bir kavram çıktığından sadece mevcut girdiden elde edilen kar marjı dikkate alınmamakta, tedarikçiler stok yenileme sürecinde ortaya çıkan ek maliyet unsurlarını da satılan mal fiyatına önden yansıtmaktadırlar. Bu durum, ileriye dönük fiyat belirlemede zorlanma nedeni ile teslimat veya alımdan cayma, buna bağlı olarak da ticari faaliyet yavaşlaması getirmektedir. Benzer sorun, yurtdışı teslimat ve hammadde temininde de yaşanmakta, küresel fiyat baskıları ve nakliye maliyetlerinin yüksekliği girdi temini ve teslimat süreleri açısından sıkıntı yaratmaktadır. Fiyat dalgalanmaları halen çok yüksek bir boyutta gerçekleşmektedir. Firmaların maliyet yönetimi, bu aşamada devreye girerek gerek üretim, gerekse de istihdam eğilimleri açısından değerlendirilecektir.

 
PMI Üretim Endeksi… Kaynak: TÜİK, İstanbul Sanayi Odası, IHS Markit, Bloomberg

Temel sorunların maliyet ekseninde yoğunlaştı gözleniyor. Özellikle, yurtiçinde kurlardaki dalgalanmadan kaynaklı fiyat belirsizliği ve artışları, küresel tedarik zincirlerindeki aksama kaynaklı enflasyon etkisini katmanlandırıyor. Bu durum, yurtiçindeki talep ve üretim eğilimlerini olumsuz etkileyebilecektir. Dış talep konusunda ise, özellikle ana tedarik bölgelerimiz ve ihracat pazarlarımız açısından Omicron varyantı ekseninde Covid-19 salgınının durumunu değerlendirmek gerekir. Tüm bu gelişmelerin, sektör açısından zorlayıcı olabileceğini ve sektörel ivme kayıplarına neden olabileceğini tahmin ediyoruz.



 Tera Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
  www.terayatirim.com
                                 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
PORTEKİZ'DE TÜFE ARALIK'TA AYLIK %0.0 (ÖNCEKİ:%+0.4)
PORTEKİZ'DE TÜFE ARALIK'TA YILLIK %+2.8 (ÖNCEKİ:%+2.6)
MEKSİKA'DA DÖVİZ REZERVLERİ KASIM'DA 212.8 MİLYAR DOLAR (ÖNCEKİ:211.6 MİLYAR DOLAR)
ENDONEZYA KÖMÜR İHRACATI YASAĞI HÜKÜMET GELİRLERİNİ ETKİLEMEYECEK -MALİYE BAKANI
HİNDİSTAN'DA SENSEX ENDEKSİ %1.6 ARTIŞLA 59183,22 PUANDAN KAPANDI
İSRAİL SAĞLIK BAKANLIĞI: ABD, İNGİLTERE, BAE, ETİYOPYA, TANZANYA, MEKSİKA İSVİÇRE VE TÜRKİYE İÇİN YÜKSEK KOVİD RİSK TANIMINDA DEĞİŞİKLİK YOK
Facebookta Paylaş