Forex Bülten(Ahlatcı Yatırım)

Yurtiçinde Enflasyon Rakamları, Yurtdışında ABD ve Çin'e Dair Gelişmeler Global Piyasaların Odağında Olmaya Devam Ediyor…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Euro Bölgesi'nde açıklanan Perakende Satışlar verisi Haziran ayında piyasa beklentisi üzerinde bir önceki aya göre yüzde 1,1 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 düzeyinde artış gösterdi. ABD'de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi Temmuz ayında 164 bin kişi olarak gerçekleşti. ABD'de açıklanan Ortalama Saatlik Kazançlar verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre yüzde 0,3 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,2 düzeyinde artış gösterdi. ABD'de açıklanan İşsizlik Oranı verisi Temmuz ayında piyasa beklentisine paralel yüzde 3,7 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan Fabrika Siparişleri verisi Haziran ayında bir önceki aya göre piyasa beklentisi altında yüzde 0,6 artış gösterdi. ABD'de açıklanan Michigan Tüketici Güveni verisi Temmuz ayında piyasa beklentisi hafif altında 98,4 düzeyinde gerçekleşti. ABD borsaları günü düşüş ile tamamladı.
Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, Ticaret Bakanlığı tarafından yayımlanan Temmuz Ayı Veri Bülteni detaylarına incelediğimizde, GTS kapsamında 2019 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 8,32 artış ile 15,958 milyar dolar ve ithalat yüzde 7,98 azalarak 19,288 milyar dolar olarak gerçekleşti. Dış ticaret açığı ise, 2018 yılı Temmuz ayındaki 6 milyar 228 milyon dolar seviyesinden, yüzde 46,54 oranında azalarak 3 milyar 330 milyon dolara geriledi. ÖTS kapsamında 2019 yılı Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre ihracat yüzde 8,46 artış ile 15,238 milyar dolar ve ithalat yüzde 8,3 azalarak 18,392 milyar dolar olarak gerçekleşti. İlgili dönemde, dış ticaret açığı yüzde 47,51 düzeyinde azalarak 3,154 milyar dolara geriledi. Kur, Cuma günü 5,5429-5,6191 bölgesi aralığında hareket ettiği ve günü 5,5476 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 2,18 düşüş ile 99.679 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 5,6 milyar TL olarak gerçekleşti. Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Standard & Poor's (S&P) yaptığı değerlendirmede, Türkiye'nin kredi notu ve görünümü teyit etti. Kurum, Türkiye'nin yabancı para cinsinden kredi notunu "B+" olarak teyit ettiğini açıklarken, not görünümünü ise değiştirmedi ve "durağan" olarak bıraktı.

USDTRY

Haftanın son işlem gününde, kurun fiyatlamalarda 5,5429-5,6191 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, TL'de yaşanan toparlanma eğilime karşı 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan değer kazanımı TL fiyatlamalarını baskılamaya devam ettiği izleniyor. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi 164 bin kişi ile piyasa beklentisine paralel gerçekleşti. ABD'de Ortalama Saatlik Kazançlar verisi ise beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşirken, açıklanan verilerin dolar fiyatlamalarına kısa süreli olumlu yansımaları görüldü. Gün sonunda, TL'nin dolara karşı güçlü duruşunu koruduğu ve kurun günü 5,5476 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. Bugün, Yurtiçinde açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksi ve ABD'de ISM İmalat Dışı PMI verileri takip edilecek. Ayrıca, gün içerisinde, ABD ile Çin arasında yaşanan gelişmeler ve haber akışları gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde volatilitenin artmasına neden olabilir.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun 200 günlük üssel hareketli ortalaması olan 5,5970 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5,6500, 5,6800 ve 5,7000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede 5,5400, 5,5200 ve 5,5000 destek seviyeleri izlenebilir.


EURTRY

Cuma günü, Yurtiçinde sakin veri akışı takip edilirken, TL'de yaşanan toparlanma eğilimi ile birlikte çaprazın fiyatlamalarda 6,1609 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, 5 yıllık ülke CDS risk priminde yaşanan değer kazanımı TL fiyatlamaları üzerinde kısmi baskı oluşturmaya devam ettiği görülüyor. Euro Bölgesi'nde açıklanan Perakende Satışlar verisinin beklentilerin üzerinde artış göstermesi global piyasalarda Euro fiyatlamalarına olumlu yansımaları görülürken çaprazda geri çekilmeleri bir miktar kısıtladığı görülüyor.
Bugün, Yurtiçinde Tüketici Fiyat Endeksi verisi ve Euro Bölgesi'nde Hizmet PMI rakamı takip edilecek. Ayrıca, ABD ile Çin arasında yaşanan gelişmeler ve haber akışları gün içerisinde fiyatlamalarda oynaklığın yüksek seyretmesine neden olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın psikolojik seviyesi olan 6,2000 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,2740, 6,3000 ve 6,3200 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,1500, 6,1300 ve 6,1000 destek seviyeleri izlenebilir.


EURUSD

Cuma günü, Euro Bölgesi'nde açıklanan Üretici Fiyat Endeksi verisinde Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 0,6 düşüş gösterirken bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,7 artış kaydedildi. Euro Bölgesi'nde açıklanan Perakende Satışlar verisi Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 1,1 ve bir önceki yılın ayın ayına göre yüzde 2,6 düzeyinde artış gösterdi. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi 164 bin kişi ile piyasa beklentisine paralel gerçekleşti. ABD'de Ortalama Saatlik Kazançlar verisi ise beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşirken, açıklanan verilerin dolar fiyatlamalarına kısa süreli olumlu yansımaları görüldü.
Bugün, Euro Bölgesi ve ABD'de açıklanacak Hizmet PMI verileri takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1100 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1150, 1,1180 ve 1,1200 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1000, 1,0970 ve 1,0950 destek seviyeleri takip edilebilir.



XAUUSD


ABD Başkanı Trump'ın Çin'den ithal edilen ürünlere yönelik ek tarife uygulanacağını açıklaması sonrasında global piyasalarda risk iştahında azalışlara neden olurken ons altının Cuma günü, 1447 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi 164 bin kişi ile piyasa beklentisine paralel gerçekleşti. ABD'de Ortalama Saatlik Kazançlar verisi ise beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşirken, açıklanan verilerin dolar fiyatlamalarına kısa süreli olumlu yansımaları görüldü. ABD'de on yıllık tahvil getirisinde ve dolar endeksinde yaşanan gerileme kıymetli metalde yükselişleri destekler nitelikte.
Bugün, ABD ile Çin arasında yaşanan gelişmeler ve haber akışları global piyasalarda risk iştahında volatilitenin yüksek seyretmesine neden olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1450 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1465, 1470 ve 1474 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1432, 1427 ve 1425 destek seviyeleri izlenebilir.



GBPUSD

ABD Başkanı Trump'ın Çin'e ek tarife yükümlülüğü getirileceğine dair açıklamaları sonrasında global piyasalarda dolarda oynaklık artarken paritenin fiyatlamalarda 1,2089-1,2169 bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi 164 bin kişi ile piyasa beklentisine paralel gerçekleşti. ABD'de Ortalama Saatlik Kazançlar verisi ise beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşirken, açıklanan verilerin dolar fiyatlamalarına kısa süreli olumlu yansımaları görüldü.
Bugün, İngiltere ve ABD'de açıklanacak olan Hizmet PMI verileri takip edilecek.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,2100 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2230, 1,2270 ve 1,2300 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2050, 1,2000 ve 1,1940 destek seviyeleri izlenebilir.



USDJPY

ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı değerlendirmede, ABD'nin Çin'e ek gümrük vergisi getireceğini ve yeni tarifenin 01 Eylül'den itibaren geçerli olacağını ifade etti. Trump'ın açıklamaları sonrasında global piyasalarda risk iştahında azalışlar görülürken Asya piyasalarında para birimleri arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan Yen'de değer kazanımlarının yaşandığı görüldü. Gün içerisinde, Japonya'nın Güney Kore'yi Beyaz Liste'den çıkardığının açıklanması ile birlikte risk iştahı üzerinde baskının arttığı görülüyor. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi 164 bin kişi ile piyasa beklentisine paralel gerçekleşti. ABD'de Ortalama Saatlik Kazançlar verisi ise beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşirken, açıklanan verilerin dolar fiyatlamalarına kısa süreli olumlu yansımaları görüldü.
Yeni işlem gününde, ABD ile Çin arasında gelişmeler ve haber akışları gün içerisinde risk iştahında oynaklığın yüksek seyretmesine neden olabilir.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin psikolojik seviyesi olan 106,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 107,00, 107,40 ve 107,70 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 105,40, 105,00 ve 104,70 destek seviyeleri izlenebilir.




HAM PETROL

Cuma günü, ABD Başkanı Donald Trump'ın sosyal medya üzerinden Çin'e ek vergi getirileceğine dair söylemleri sonrasında küresel büyümeye yönelik endişelerin artması ile birlikte ham petrolün fiyatlamalarda 54,08 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, ticaret savaşlarına dair tansiyonun hafiflemesi ve Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler sonrasında ham petrol fiyatlamalarında toparlanmaların yaşandığı ve ham petorlün günü 55,14 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. ABD'de Baker Hughes tarafından açıklanan sondaj kuyu sayısı 6 adet azalış ile 770 adete geriledi.

Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 55,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 55,90, 56,20 ve 57,00 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 53,90, 53,50 ve 53,00 destek seviyeleri izlenebilir.


XAGUSD

ABD Başkanı Trump'ın sosyal medya hesabı üzerinden ticaret savaşlarına dair yaptığı açıklama sonrasında global piyasalarda dolarda oynaklık artarken, risk iştahında azalışların yaşandığı gözlemlendi. Gün içerisinde, gümüşün fiyatlamalarda 15,90-16,23 $ bölgesi aralığında hareket ettiği görüldü. ABD'de açıklanan Tarım Dışı İstihdam verisi 164 bin kişi ile piyasa beklentisine paralel gerçekleşti. ABD'de Ortalama Saatlik Kazançlar verisi ise beklentilerin hafif üzerinde gerçekleşirken, açıklanan verilerin dolar fiyatlamalarına kısa süreli olumlu yansımaları görüldü. Yeni işlem gününde, ABD ile Çin arasında gelişmeler ve haber akışları global piyasalarda risk iştahı fiyatlamaları üzerinde volatilitenin artmasına neden olabilir.
Teknik olarak incelediğimizde, gümüşün psikolojik seviyesi olan 16,00$ seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, 16,80, 17,00 ve 17,20 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 15,70, 15,50 ve 15,20 destek seviyeleri izlenebilir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş