Forex Yorumu (İnfo Yatırım)

EURUSD
Euro bölgesinde piyasalar dün bölgeden gelen PMI verilerini takip etti. IHS Markit’in açıklamasına göre Almanya’da imalat sektörü Aralık ayında önceki aya kıyasla 0.7 puan azaldı ve 43.4 puana doğru geriledi. Söz konusu veri Kasım ayında 44.1 puan olarak gerçekleşmişti. 50 puan altındaki veriler daralmayı işaret ederken; Almanya’dan gelen bu seviye ise ülkenin resesyon riskinde kalmaya devam ettiği işaretini veriyor. Bununla birlikte IHS Markit ekonomisti Phil Smith; yeni verilerin Alman ekonomisinin zor geçen 2019 yılını zayıf verilerle son verdiği açıklamasında bulundu. Bununla birlikte Euro bölgesi Bileşik Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Aralık ayında 50.6 olarak gerçekleşti. Azda olsa 50 üzerinde gelen veri ile birlikte Euro bölgesinde özel sektörün yukarı yönde ivme kazanmakta zorlandığı görüldü. Doların performansına baktığımızda ise 1. Faz anlaşmanın yeterince detay içermemesi ile bir miktar değer kayıpları yaşadığı görüldü. Gün içerisinde piyasalar TSİ 13:00’da Euro bölgesinden gelecek olan Ekim ayı Ticaret Dengesi verisini takip edecek. Yukarı yönlü toparlanma hamleleri gerçekleştirmeye çalışan EURUSD paritesini teknik olarak incelediğimizde sırasıyla 1.11547 - 1.11675 - 1.11982 seviyeleri direnç noktaları olarak; 1.11318 - 1.11103 - 1.10776 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.

USDTRY
Geçtiğimiz hafta 5.81 seviyelerini test eden USDTRY paritesi yeni hafta ile birlikte kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi ve 5.85 seviyelerinin üzerini gördü. Yeni hafta ile birlikte yurtiçinden gelen ekonomik veriler takip edildi. TUİK’in açıklamasına göre Türkiye perakende satış hacmi Ekim ayında Eylül ayına kıyasla %0.2 oranında azaldı. Takip edilen bir diğer ekonomik veri ise işsizlik oranı idi. Gelen veriye göre Eylül ayında işsizlik oranı 2.4 puan arttı ve %13.8 seviyesine ulaştı. Diğer yandan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ABD Senatosu’nun 1915 Kararı’na karşılık açıklamalarda bulundu. Erdoğan; ‘Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimiz ile beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik’i de Kürecik’i de kapatırız’ açıklamasında bulundu. Yaşanan gelişmeler ‘gerginlik’ oluşabilme tedirginliklerine karşılık TL üzerinde baskı oluşturdu ve USDTRY paritesinde yukarı yönlü hareketlenmelere etki eden sebepler arasında yerini aldı. Gün içerisinde yurtiçinden gelecek olan önemli ekonomik veri akışı bulunmuyor. Tüm bunlar ışığında USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 5.87285 - 5.89831 - 5.93650 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 5.82480 - 5.79143 - 5.76503 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Altın
Piyasalar Amerika ile Çin arasındaki ılımlı havayı takip ediyor. Her ne kadar ABD ile Çin kısmi ticaret anlaşmasına vardıklarını açıklasalar da, bu anlaşmaya yönelik detay bilgilerin oldukça sınırlı olması anlaşmaya yönelik iyimserlik konusunda kafalarda soru işaretleri oluşturuyor. Şimdi gözler anlaşmanın ikinci fazına çevrildi. İkinci faz görüşmelerin ise daha uzun ve zorlu geçmesi bekleniyor. Genel olarak kısmi ticaret anlaşmasının piyasalardaki beklentileri tamamen karşıladığını söyleyemeyiz. Ek olarak ABD Ticaret Temsilcisi Lighthizer geçtiğimiz Cuma günü; ‘Büyük miktarda’ konunun halen belirsiz olduğunu, gelecekte bu konuların çözüme kavuşturulması gerektiğini söylemişti. Tüm bunlar ışığında XAUUSD paritesinin haftanın ilk işlem günündeki performansına baktığımızda beklentileri tam olarak karşılamayan kısmi anlaşma ile yukarı yönlü kademeli hareketlenmeler gerçekleştirdiği görüldü. Bu hareketlenmelere zayıf performanslar gösteren dolarda destek verdi. XAUUSD’yi teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerin devamında sırasıyla 1478.86 - 1486.72 - 1495.08 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 1472.86 - 1464.71 - 1458.47 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

Petrol
Geçtiğimiz haftalarda petrol fiyatlarında OPEC ve OPEC ile birlikte hareket eden üreticilerin toplantısı ve arz kısıntısı konusundaki kararları takip edilmiş, alınan kararlar fiyatlarda yukarı yönlü hareketler yaşatmıştı. Fiyatlara etki eden diğer önemli konulardan biri ise ABD-Çin arasındaki gelişmeler. İki ülke arasındaki kısmi anlaşma ile küresel petrol taleplerinin artacağı beklentileri oluşsa da, bu anlaşmanın tam olarak istenileni verememesi fiyatlar üzerinde dengelenme unsurlar oluşturdu. Yine de 15 Aralık tarihinde başlanması planlanan ek gümrük vergilerinin ötelenmesi fiyatlar üzerinde olumlu havanın yaşanmasına neden oldu. Ek olarak piyasalar Amerika’da petrol üretimi konusunu da yakından takip ediyor. Hafta içerisinde ABD’den gelecek olan ham petrol stokları verisi merakla bekleniyor. Tüm bunlar ışığında brent petrolü teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 65.68 - 66.54 - 67.44 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 65.11 - 64.86 - 64.49 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.

NATGAS
2 hafta önce Rusya kanadından gelen üretimi artırma yoluna gidileceği haber akışları natgas fiyatları üzerinde baskı oluşturmuş ve fiyatlarda geri çekilmeler yaşanmıştı. Fakat fiyatlarda yeni hafta ile birlikte toparlanma eğilimleri devam ediyor. Diğer yandan Amerika ile Çin arasındaki ticaret gelişmeleri yakından takip ediliyor. ABD tarafından 15 Aralık’ta ek gümrük vergilerinin yansıtılmaması emtia fiyatları üzerinde olumlu yansıdı. Dün de natgas fiyatlarında yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleşti. Ek olarak hafta içerisinde Amerika’dan gelecek olan doğal gaz stokları merakla bekleniyor. Natgası teknik olarak incelediğimizde yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 2.392 - 2.492 - 2.552 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 2.283 - 2.236 - 2.164 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir.


 İnfo Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.infoyatirim.com

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş