Gün Ortası (Bizim Menkul)

PİYASALARA ANALİTİK BAKIŞ
İlk Yarıda Ne Oldu…
Geçtiğimiz haftanın son günündeki sert tırmanışının ardından dün hafif gerileyen BİST100 Endeksi bugün işlemlere %0,23 artışla 105.275 puandan başladı. Sürekli müzayede işlemlerinin başlamasıyla gelen satışlarla 104.429 puana kadar düştü ve ilk yarıyı %0,32 kayıpla 104.695 puandan tamamladı. Yükselişi devam eden Dolar Endeksi, 99,5 seviyelerinde işlem görüyor. Mayıs 2017 sonrası en düşük seviyesini gören Euro/Dolar paritesi 1,08'li seviyelere kadar gevşerken 1,09'un üzerinde tutunma çabasında. Gelişmekte olan ülke para birimleri dolar karşısında negatif bir görünüm sergiliyor. Güne 5,65 seviyelerinde başlayıp 5,70'i test eden Dolar/TL, 5,69 seviyesinde seyrini sürdürüyor. ABD 10 yıllık tahvil faizi %1,73'e sert bir yükseliş yaparken, Türkiye'nin gösterge tahvil faizi bir önceki kapanışa göre 2 baz puan düşerek %13,86'dan ve 10 yıllık tahvil faizi 16 baz puan artarak %13,74'ten ilk yarıda işlem gördü.

Türkiye'de imalat PMI Endeksi Eylül'de 50'ye yükseldi. Böylece faaliyet koşullarında 17 aydır süren yavaşlama eğilimi sona erdi. Yeni siparişler eylülde son bir buçuk yıllık dönemde ilk kez büyüme gösterdi. Yeni ihracat siparişlerinde ise yavaşlama devam etti. Ağustosta 49,6 olarak ölçülen İstanbul Sanayi Odası İstanbul İmalat PMI da eylülde kritik eşik değer 50,0'nin üzerine çıkarak 51,9 düzeyinde gerçekleşti. Son açıklanan verileri ışığında Euro Bölgesi, Almanya ve İngiltere imalat PMI verilerine bakacak olursak aralarında 50'li seviyeleri gören sadece Türkiye oldu.

Türkiye'de son zamanlarda iyiye giden göstergeler ve iyimser beklentilerdeki artış nedeniyle Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Küresel Ekonomik Görünüm Raporunda Türkiye'nin 2019 yılı büyüme beklentisini -%1,1'den -%0,3'e yukarı yönlü revize etti. Fitch TCMB'nin faiz indirimini hatırlatarak "Bu indirimler beklentilerin de üzerindeydi ancak ılımlı küresel piyasa koşulları nedeniyle Türk Lirası üzerinde belirgin etkisi olmadı. Türkiye'nin siyasi ve politik risklerinin yanı sıra dış finansman ihtiyacı faizlerde daha sert indirim ihtimalini engelleyecek." değerlendirmelerinde bulundu.

Haftanın ikinci gününe TCMB'nin swap hamlesi ile başladık. Merkez Bankasından yapılan duyuruya göre bankaların likidite yönetimindeki etkinliğinin artırılması amacıyla Merkez Bankası bünyesinde Döviz Karşılığı Altın Swap Piyasası'nın açılmasına karar verildi. Söz konusu piyasada Merkez Bankası taraflı işlemlere yarından itibaren başlanacak.

Euro Bölgesi İmalat PMI göstergesi Eylül ayında 45,7 ile Ekim 2012'den beri son yedi yılın en düşük seviyelerinde gerçekleşti. Geçtiğimiz ay 47, bir önceki Eylül ayında 53,2 olarak gerçekleşen endeks art arda sekiz ay daralma kaydetti.

Almanya İmalat PMI verisi ise son on yılın en düşüğüne gerileyerek 41,7 olarak gerçekleşti. Beklentiler 41,4 seviyelerindeydi. Almanya ve Euro Bölgesinin ticaret belirsizliği, ticaret verilerindeki olumsuz gidişat ve karamsar beklentiler nedeniyle büyümesi baskılanırken ilerleyen günlerde pek pozitif bir tablo beklenmiyor.

İngiltere'de Satın Alma Yöneticileri Bileşik Endeksi 47 seviyelerinde olan beklentilerin üzerine çıktı ve Eylül ayında 48,3 olarak gerçekleşti. Geçtiğimiz ay 47,4, bir önceki yılın Eylül ayında 53,7 olarak gerçekleşen endeks 50 seviyesinin altında kalarak yıllık bazda daralmayı sürdürürken aylık bazda büyüme sinyali verdi.

Euro Bölgesi'nde tüketici fiyatları bir önceki yılın aynı dönemine göre %0,9 artış kaydederek %1'lik beklentilerin de altında gerçekleşti.

İkinci Yarıda Ne Bekliyoruz…
İkinci yarının işlemleri başlarken Avrupa Borsalarında karışık bir seyir var. ABD Dow Jones vadeli endeksi %0,25 artıda. Petrol, dünkü sert düşüşünün ardından yükseldi ve Brent tipi petrol varil başına 59,9 dolardan işlem görmeye devam ediyor. Altının onsu 1.469,7 dolar, gramı ise 268,9 TL seviyelerinde alıcı buluyor. Dolar/TL 5,6909, Euro/TL 6,2063'ten işlem görüyor. Euro/dolar 1,0902 seviyesinde işlem görürken %50 dolar ve %50 Euro'dan oluşan döviz sepeti 5,95 seviyesinde.

Günün ikinci yarısında yurt içinde çok önemli bir veri akışı bulunmazken yurt dışında ABD İmalat Sektörü PMI, ISM İmalat Endeksi ve İnşaat Harcamaları verileri açıklanacak.
 



 BMD Araştırma
 Bizim Menkul Değerler A.Ş.
 bmd.com.tr
 
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
IRAK'IN TOPLAM PETROL İHRACATI EYLÜL AYINDA 3.58 MLN VARİL/GÜN -PETROL BAKANLIĞI AÇIKLAMASI
MHP'Lİ YALÇIN: BAHÇELİ DOKTORLARIN TAVSİYESİ ÜZERİNE İSTİRAHATİNİ BİRKAÇ GÜN UZATTI, TBMM'DEKİ YENİ YASAMA YILI ETKİNLİKLERİNE KATILAMAYACAK-NTV
Facebookta Paylaş