Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)

Biden, Rusya’ya Yönelik Yeni Yaptırımlar Açıkladı!
Küresel çapta, geçtiğimiz haftanın son işlem gününün en önemli gündem maddeleri yine; Rusya-Ukrayna gerilimi, majör merkez bankalarının para politikaları ve İran Nükleer Anlaşması görüşmeleriydi. Önceki gün; Rusya-Ukrayna gerilimine dair Antalya’da yapılan müzakerelerin sonuçsuz kalması, Avrupa Merkez Bankası’nın “şahin” söylemleri ve ABD manşet enflasyon(senelik TÜFE) verisinin son 40 yılın en yüksek seviyelerini yenilemesi ile risk alma iştahında yaşanan daralma; ABD ve AB’nin, Rusya’ya yeni ekonomik yaptırımlar uygulayacağına dair haber akışları ile birlikte(ABD Senatosu’mda onaylanan 1,5 Trilyon Dolarlık harcama paketine rağmen) Cuma gününün başlangıcında da kendisini gösterdi. Öğleden sonra ise, Rusya Devlet Başkanı Putin’in: “Ukrayna ile görüşmelerde pozitif bir değişiklik var” şeklindeki söylemi sonrasında, risk alma iştahı hızla tırmandı. Keza, NATO Genel Sekreteri Stoltenberg’in: “NATO, Rusya ile savaşa girmeyecek” şeklindeki kendisini yineleyen açıklaması da risk iştahı açısından pozitifti. Ancak, Ukrayna tarafından gelen yalanlamalar ve ABD Başkanı Biden’ın, Rusya’ya yönelik yeni bir yaptırım paketini devreye alacağına dair haber akışları ile hava yeniden terse döndü ve risk iştahında daralmalar ortaya çıktı. Biden, yaptığı açıklamalarda: Rusya’nın ticaretten kayırılan ülke statüsünden çıkartılacağını, alkol ve deniz mahsulleri gibi Rusya’dan yapılan ithalatların durdurulacağını, Rusya’ya çok büyük ekonomik bedel ödetileceğini ve Rusya ile doğrudan savaşa girmeden Ukrayna’nın desteklenmesi gerektiğini söyledi.
Ekonomik takvimde, İngiltere’den gelen; Sanayi Üretimi, İmalat Üretimi ve GSYİH verilerinin tamamı beklentilerden iyi gerçekleşmeler gösterirken, Almanya’da açıklanan TÜFE rakamları ise tahminlere paralel geldi. ABD’de, Michigan Üniversitesi tarafından açıklanan anketlerde; Tüketici Hissiyatı beklentilerin alında kalırken, 12 ay sonrası için enflasyon beklentisi ise yüzde 4.9’dan yüzde 5.4’e yükseldi.
Diğer taraftan; ABD Lideri Biden’ın, petrol fiyatlarında yaşanan yükselişlerin enflasyona etkilerini bertaraf etmek ve fiyatları düşürmek için Arap Körfezi’ndeki ülkelerden veto yediği ve Suudi Arabistan’ın, Rusya ile birlikte hareket edeceğine dair haber akışları petrol fiyatlarını tekrar yukarı çekmeye başladı. Ayrıca, Batılı ülkeler ile İran arasında Viyana’da yürütülen 2015 nükleer anlaşmasına dönüş görüşmelerine; dış faktörlerden kaynaklı ara verileceği, fakat anlaşmanın hazır ve masada olduğuna yönelik AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Borrell’in açıklaması ile de petrol fiyatlarında dalgalanmalar yaşandı.
İç tarafta ise; ekonomik takim hayli yoğundu. Sabah saatlerinde gelen ekonomik verilerde; Sanayi Üretimi aylık bazda yüzde 2.4 oranında daralma gösterirken, bu veri sonrasında; senelik bazdaki artış oranı da, önceki aydaki yüzde 14.4’lük seviyesinden yüzde 7.6 seviyesine geriledi. Perakende Satışlarda da aylık bazda yüzde 1.5 oranında azalış görülürken, bu verinin senelik gerçekleşmesi; önceki aydaki yüzde 15.5’lik seviyesinden hızla yüzde 7.9 seviyesine geriledi. Cari İşlemler Dengesi’nde ise 7 Milyar 112 Milyon Dolarlık açık verilerek son 4 yılın en kötü gerçekleşmesi görüldü. İç tarafta ayrıca, TCMB’nin düzenlediği Piyasa Katılımcıları Anketi’nin sonuçları da takip edildi. En çok merak edilen soru olan yıl sonu Tüketici Enflasyon konusunda, piyasa katılımcılarının tahmini; önceki aydaki yüzde 34.06’dan yüzde 40.47 seviyesine yükselirken, sene sonu döviz kuru(Dolar/TL) tahmini de; önceki aydaki 16.04 TL’den, 16.68 TL’ye yükseldi.
Rusya-Ukrayna Müzakerelerinin, Bugün Yapılması Beklenen Yeni Turu Önemli Olacak!
Bugünkü işlem gününde de; Rusya-Ukrayna gerilimine dair gelecek yeni haberler, küresel çapta fiyatlamalar açısından yine önemli olacak. Özellikle de, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında yapılması beklenen görüşmelerden çıkacak sonuçlar ve Rusya’nın yaklaşan dış borç ödemeleri konusunda gelebilecek açıklamalar dikkatle izlenecek. Ayrıca, ABD’nin Ulusal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan ile Çin’in Baş Diplomatı Yang Jiechi arasında Roma’da yapılması beklenen görüşmeye dair gelebilecek haber akışları da, son günlerde Covid-19 vaka sayıları hayli artan Çin’in, “sıfır Covid” politikası kapsamında Shanghai ve Shenzen’de devreye aldığı karantina tedbirlerinin yankıları ile birlikte önem arz edecek.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Cuma gününü 14.72 civarından kapattıktan sonra; şuan için 14.78 civarında yukarı yönlü ataklar gördüğümüz kurda, bu yöndeki işlemlerin devam etmesi halinde; Cuma günü olduğu gibi 14.91 ve 15.00(psikolojik) seviyeleri önemli olacak. Özellikle 15.00 seviyesinin aşılması halinde; teknik olarak Dolar lehine işlemlerin daha fazla ivme kazanması söz konusu olabilir. Diğer taraftan, geri çekilmelerde 14.75’in altında kalıcılık oluşması durumunda ise: oluşacak satış baskısı ile 14.65, 14.61 ve 14.57 destek seviyelerini ilk etapta izlemeye alabiliriz.
 
EURUSD
Şuan için 1.0900 civarında kısmen satıcılı işlem gören paritede, geri çekilmerin devam etmesi halinde; 1.0860 seviyesinin kırılıp kırılmayacağı kritik olacak. Zira, burası bir kez daha aşağı yönlü geçilecek(kalıcılıkla) olursa; paritedeki satış baskısı derinleşerek devam edebilir. Diğer yandan, olası yukarı yönlü ataklarda ise; 1.0940-1.0980 direnç bölgesi takibimizde olacak.
 
GBPUSD
Yeni haftaya, kısmen de olsa yine satıcılı başlayan paritede; şuan için 1.3000 seviyesine doğru hareketler görmekteyiz. Hem psikolojik, hem de teknik olarak önemli olan 1.3000 seviyesinin de kırılması durumunda; ilk etapta 1.2880-1.2850 bölgesi yeni hedef haline gelebilir. Diğer taraftan, 1.3000 seviyesi üzerinde kalıcılığın sağlanması ve bu bağlamda oluşabilecek Pound lehine işlemlerde ise; 1.3085-1.3110 direnç bölgesi izlemeye alınabilir.
 
BRENT PETROL
Yeni haftaya, Rusya ve Ukrayna heyetleri arasında bugün yapılması beklenen yeni müzakerelerden çıkabilecek olası ateşkese dair umutlarla bir miktar satıcılı başlayan emtiada; Cuma günü olduğu gibi 109.40 seviyesinin üzerinde tutunma olup olmayacağı kritik olacak. Öyle ki, olası 109.40 altında kalıcılıklarda; teknik olarak 102-98 Dolar bariyerine doğru satış baskısının devamı söz konusu olabilir. 109.40 üzerinde tutunmanın sağlanması halinde ise; ilk etapta 115 ve 120 Dolar direnç bölgelerine doğru yeniden alıcılı işlemler ön plana çıkabilir.
 
ONS ALTIN
Dalgalı seyir sonrasında, geçtiğimiz Cuma gününü 1986 seviyesinden kısmen satıcılı kapatan Değerli Metal’de, yeni haftaya da bir miktar satıcılı başladık. Şuan için 1975 civarında fiyatlanan emtiada, 1969 destek bölgesinin de kırılması durumunda; teknik olarak 1935-1927 bölgesi bir sonraki hedef haline gelebilir. Öte taraftan, mevcut fiyatlardan yeniden görülebilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 2000 Dolar eşiği önemli olacak. Bu tarafta da, 2000 seviyesinin bir kez daha aşılması durumunda; 2035 ve hatta yeni rekor denemeleri(2035 üstünde kalıcılık şartıyla) söz konusu olabilir.
 
 ONS GÜMÜŞ
Şuan için 25.70 civarında bir miktar satıcılı fiyatlanan emtiada, satış baskısının devam etmesi durumunda; Cuma günü olduğu gibi(Cuma günü 25.40 destek bölgesi çalıştı) 25.40 ve 25.00 Dolar destek bölgelerini takipte olacağız. Özellikle de, 25.00 Dolar eşiğinin kırılması durumunda; satıcılı işlemlerin 23.90 bölgesine doğru derinleşmesi söz konusu olabilir. Diğer taraftan, yeniden oluşabilecek alıcılı işlemlerde ise; 26.10 ve 26.60 direnç seviyeleri bir kez daha izlemeye alınabilir.
 
S&P500
Cuma kapanışına göre bir miktar yukarıda açılışa karşın, halen 4235 kritik eşiğinin altında yer alan endekste; bu bölgeyi pivot olarak takipte olacağız. Öyle ki, 4235 seviyesinin üzerine kalıcılıkla çıkılması durumunda; 4325 bölgesi yeniden hedef haline gelebilir. 4235 altında kalıcılığın devam etmesi halinde oluşabilecek satış baskısında ise; 4150-4110 bölgesi bir kez daha takibimizde olacak. Özellikle, ilerleyen süreçte 4110’un aşağı yönlü geçilmesi durumunda; 4000 seviyesi altına salınım görebiliriz.
 
DAX40
Geçen haftayı 13510 seviyesinin kısmen üzerinde kapatan endekste, yeni haftanın başlangıcında da buranın üzerinde tutunmanın devam etmesi halinde; bir kez daha(Cuma günü 14094’e kadar yükseliş görmüştük) 13950-14140 bölgesine doğru alımların ağırlık kazanması söz konusu olabilir. Diğer yandan, 13510 altına kalıcılıkla inilmesi durumunda ise; 13000-12750 bölgesine doğru satış baskısı oluşabilir.
 

 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
RUSYA MALİYE BAKANLIĞI: RUSYA'NIN REZERVLERİNİ DONDURMAYA YÖNELİK HAMLE, RUS BORCUNDA SUNİ TEMERRÜDÜ TETİKLEME NİYETİ OLARAK GÖRÜLEBİLİR
JAPONYA'DA NIKKEI 225 ENDEKSİ %0.58 ARTIŞLA 25307,85 PUANDAN KAPANDI
FORD MOTOR COMPANY VE SKO ORTAKLIĞI İLE ANKARA'DA GERÇEKLEŞTİRİLMESİ PLANLANAN BATARYA ÜRETİMİ YATIRIMINA KOÇ TOPLULUĞU'NUN KATILMASI KONUSUNDA İŞBİRLİĞİ İMKANLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ AMACIYLA NİYET MEKTUBU İMZALANDI
Facebookta Paylaş