Günlük Forex Bülteni (Işık Menkul)

Jeopolitik Riskler, Fed Baskısı ve ABD Hizmet PMI’ı; Risk İştahını Cuma Günü de Daralttı!
Geçtiğimiz haftanın son işlem gününe, önceki(Perşembe) akşam Fed Başkanı Powell, ECB Başkanı Lagarde ve BoE Başkanı Bailey’in yaptığı açıklamaların yansımalarıyla başladık. Fed Başkanı Powell’ın yaptığı şahin açıklamalar; ABD Doları’nda artışa sebep olurken, ECB Başkanı Lagarde ve BoE Başkanı Bailey’in Rusya-Ukrayna krizi üzerinin ekonomilerini olumsuz yönde yorumlaması; Avrupa endekslerinin yanı sıra, Euro ve Pound ’da da değer kaybına neden oldu. Yine, Fed’in beklenenden daha hızlı sıkılaştırmaya geçeceği beklentisi üzerinden; birçok emtia ve diğer borsa endeksleri üzerinde de baskı görüldü. Cuma günü ayrıca, Almanya Merkez Bankası(Bundesbank) yapmış olduğu değerlendirmede: Savaşın devam etmesi ve Rusya’dan kömür ve petrol ithalatına yasak uygulanması nedeniyle, Alman ekonomisinin resesyon riskiyle karşı karşıya olduğunu belirterek; Lagarde’ın çekincelerinin haklı olabileceğinin işaretini verdi.
Jeopolitik meseleler konusunda; AB Komisyonu’nun, Rus Rublesi ile ödeme talebi üzerine Perşembe günü bir rehber belge gönderdiğini açıklaması ve belgede: AB şirketlerinin yaptırımları ihlal etmemek kaydıyla Rus Rublesi talebine yasal olarak uyabileceğinin belirtilmesi önemliydi. Yine, Kremlin tarafından gelen: “Putin, Kiev'in karşılıklı kabul edilebilir çözümleri istemeye hazır olmadığını gösterdiğini söyledi” şeklindeki açıklama da barışa dair umutları zayıflatarak risk iştahına olumsuz yansıdı.
Geçtiğimiz Cuma günü, ekonomik takvimde ise; küresel çapta öncü PMI dataları takip edildi. Avrupa tarafında; Almanya imalat PMI ile İngiltere hizmet PMI verileri beklentilerin altında kalırken, diğer veriler(Almanya hizmet PMI, İngiltere imalat PMI ve Euro Bölgesi hizmet ve imalat PMI verileri) beklentilerin üzerinde gerçekleşti. ABD’de açıklanan Markit PMI verilerinde; Hizmet PMI’ı beklentilerden kötü gelirken, İmalat PMI’ı öngörülerden iyi geldi. Özellikle, Hizmet PMI’nın beklentilerden kötü gelmesi de; ABD ekonomisinin GSYİH’na hizmet sektörünün üçte iki oranında etki etmesi açısından piyasalara olumsuz yansıdı.
Aynı günün akşamında, ABD Hazine Bakanı Janet Yellen’dan gelen: ABD ekonomisinin güçlü olduğu ve ileride resesyon beklemediğine dair söylemin yanı sıra; enflasyonu dizginlemek için stratejik olmayan bazı Çin mallarının gümrük vergilerinde indirime gidebileceğine dair açıklamalar ise fiyatlamalar üzerinde çok etkili olmadı. Keza, ECB Başkanı Christine Lagarde’dan gelen: Varlık alım programının yılın üçüncü çeyreğinin başlarında sonlandırılması ve yıl sonundan önce faiz oranlarının artırılmasına dair güçlü bir ihtimal olduğunu söylemesi de Eurı varlıklarını çok etkilemedi.
Hafta sonunda, Rusya-Ukrayna gerilimine dair Ukrayna Devlet Başkanı Zelensky’den kritik açıklamalar takip ettik. Rusya’nın, Mariupol’dan sonra Odessa’da da saldırılarını artırması sonrasında konuşan Zelensky: “Bu savaşı durdurmak için Putin ile görüşmeye razıyım, ancak Rusya sözde referandumlar düzenlemeye kalkarsa; Ukrayna, müzakerelerden çekilecektir” dedi.
Yine, Fransa’da ilk turu 10 Nisan’da yapılan Cumhurbaşkanlığı Seçimlerinin 2.turu da dün itibariyle Macron’un zaferi ile sonuçlandı. Ancak, aşırı sağın güçlü adayı Marine Le Pen’in oylarında bir önceki seçimlere(2017) göre 8 puanlık artış olması ve 1.tur seçimlerinde yüzde 22 oy oranı ile üçüncü olan Melenchon’un, 12-19 Haziran Ulusal Meclis seçimleri için: Macron’a oy vermeyin çağrısında bulunması, Fransa’da yeni bir hükumet krizinin oluşabileceğinin sinyallerini verdi.
Piyasalar; Yeni Haftaya da Sancılı Başladı. Jeopolitik Riskler ve Fed Beklentileri Yine Ön Planda!
Yeni haftaya da sancılı başlayan piyasaların odak noktasında yine; Rusya-Ukrayna gerilimine dair gelişmeler ile majör merkez bankalarının(özellikle Fed) politika adımlarına yönelik açıklama ve öngörüler olacak. Ekonomik takvimde ise, Türkiye’den; Kapasite Kullanım Oranı ile İmalat Güveni ve Almanya’dan; İfo Endekslerini takipte olacağız.
**Bülten için haber ve ekonomik veri kaynakları: Foreks Haber, BloombergHT, İnvesting
Yeni Gün İçin Teknik Tarafta Önemli Seviyeler;
USDTRY
Şuan için 14.70 civarındaki kurda, teknik olarak yukarı yönlü hareketlerde; 14.75 ve 14.85 direnç seviyeleri takibe alınabilir. Bu bölgeler geçilecek olursa; 15.00 TL seviyesi çok daha önemli olacak. Diğer yandan, olası geri çekilmelerde ise; 14.64 ve 14.57 destek noktalarını izlemeye alacağız. Bu tarafta da; 14.57’nin kırılması durumunda; yeni hedef haline gelebilecek 14.42 bölgesi çok daha kritik olacak.
 
EURUSD
Paritede, şuan için; bir süredir önemine değindiğimiz 1.0770 bölgesine(1.0800-1.0770 bariyeri kritik demiştik) yakın fiyatlama görmekteyiz. Teknik olarak, buranın da kırılması halinde; ilk etapta 1.0725-1.0680 bölgesi hedeflenebilecek olmakla birlikte, Euro üzerindeki satış baskısı derinleşebilir. Diğer taraftan, yukarı tarafta takip edeceğimiz 1.0800 bölgesinin üzerinde kalıcılıkla çıkılması halinde ise; 1.0860 direnç bölgesi tekrardan izlenebilir.
 
GBPUSD
Şuan için 1.2800 civarında fiyatlama gördüğümüz paritede, teknik olarak geri çekilmelerin devamında; 1.2750-1.2740 bölgesini takipte olacağız. Burası da kırılacak olursa: 1.2680-1.2660 bölgesi takibe alınabilir. Diğer taraftan, mevcut fiyatlardan olası yukarı yönlü ataklarda ise; 1.2860 direnç bölgesinin aşılıp aşılmayacağı ilk etapta önemli olacak. Öyle ki, buranın kalıcılıkla aşılması durumunda; 1.3000 bölgesine doğru kısa vadede yukarı yönlü hareketler ön plana çıkabilir.
 
BRENT PETROL
Cuma günkü satıcılı işlemlerin devamında, şuan için 104 Dolar civarında satıcılı işlem gören emtiada; teknik olarak aşağı taraftaki 102-98 Dolar bariyeri yine önemli olacak. Özellikle de, 98 Dolar seviyesinin kırılması durumunda; önce 92, sonra 86 dolar seviyelerine doğru satış baskısının derinleşmesi söz konusu olabilir. Öte yandan, mevcut fiyatlardan oluşabilecek yukarı yönlü ataklarda ise; 109 Dolar direnç bölgesi yine önem arz edecek. Bu tarafta da, 109 Dolar seviyesinin kalıcılıkla geçilebilmesi halinde; 113, 115 ve 120 Dolar seviyeleri bir kez daha takibe alınabilir.
 
ONS ALTIN
Şuan için 1917 Dolar seviyesinden fiyatlama gördüğümüz Değerli Metal’de, teknik olarak 1935-1927 bariyeri altında kalıcılıkta; geri çekilmelerin 1906-1902 bölgesine doğru derinleşebileceğini belirtmiştik. Dolayısıyla aşağıdaki 1906-1902 bölgesini takipte olacağız. Burası da kırılacak olursa; 1888-1877 bölgesi bir sonraki hedef haline gelebilir. Diğer yandan, yeniden 1927-1935 bariyerine üzerine çıkılması durumunda ise; 1951 ve 1969 direnç bölgeleri yeniden izlemeye alınabilir.
 
ONS GÜMÜŞ
23.90 bölgesinin de kırıldığı emtiada, şuan için 23.75 civarında fiyatlama görmekteyiz. Aşağı yönlü hareketlerde; 23.50 ve 23.00 Dolar seviyelerini takipte olacağız. Özellikle 23.00 Dolar seviyesinin kırılması halinde; 22.00 Dolar seviyesine doğru satış baskısı derinleşebilir. Diğer yandan, yukarı taraftaki 23.90 direnç bölgesinin aşılması durumunda; 24.45 direnç bölgesi yeniden gündeme gelebilir.
 
S&P500
Son iki günde görülen sert satışların devamında, yeni haftaya da bir miktar satıcılı başlangıç yapan endekste; şuan için 4245 civarında fiyatlama görülmekte. Teknik olarak şimdi takipte olacağımız 4235 destek noktasının da kırılması durumunda; satış baskısı 4150-4110 bölgesine doğru derinleşebilir. Diğer yandan, mevcut fiyatlardan olası yukarı yönlü ataklarda ise; 4325 direnç bölgesi ilk etapta takibe alınabilir.
 
DAX40
Geçtiğimiz haftayı 14062 seviyesinden kapatan endekste, yeni haftaya da satıcılı başlangıç beklemekteyiz. Bu kapsamda takip edeceğimiz 13950 bölgesinin kırılması durumunda; 13510 seviyesine doğru satıcılı işlemler derinleşebilir. Diğer yandan, 14140 üzerine kalıcılıkla çıkılması halinde ise; yine 14500 bölgesi takibe alınabilir.
 

 

 
 Işık Menkul Değerler A.Ş.
 
 www.isikfx.com - www.isikmenkul.com
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.