Haftalık Bülten (A1 Capital)


Yeni haftada ABD'de ÜFE, Yurtiçinde ise Kasım ayı Enflasyon verileri izlenecek..

Bu hafta küresel piyasalarda hizmet PMI rakamları, ABD'de Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE), Euro Bölgesinde üçüncü çeyrek GSYH ile yurt içerisinde haftanın ana gündem maddesi olan Kasım ayına ilişkin Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) öne çıkan gelişmeler arasında yer almaktadır.

Küresel piyasalarda haftanın ilk işlem gününde İmalat Dışı (Hizmet) PMI verileri öne çıkan gelişmeler arasında yer almaktadır. Genel olarak hizmet PMI'ların, küresel merkez bankalarının uygulamış oldukları sıkılaştırıcı para politikaları, Rusya - Ukrayna arasında devam eden savaşın enerji maliyetleri üzerinde etkisi ve Çin'de süre gelen sıfır kovid politikalarının etkisiyle 50 eşik değerin altında zayıf seyrin sürmesi beklenmektedir.

ABD'de veri akışının sakin olduğu haftada Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) öne çıkan veriler arasında yer almaktadır. ABD'de ÜFE Mart 2022'de %11,7 ile tarihi zirveye yükseliş kaydetmesi ardından, Fed'in uygulamaya başlamış olduğu sıkılaştırıcı para politikasının son dört aylık süreçte oldukça etkili olduğu görülmektedir. Haziran ayında %11,20'de bulunan ÜFE Ekim ayına gelindiğine tedarik zincirindeki iyileşme, talepteki azalma ve emtia ve enerji fiyatlarında yaşanan düşüşün etkisiyle tek haneli rakamlar olan %8,00'e geriledi. 13 Aralık TÜFE verisi öncesinde yakından takip edilecek olan ÜFE'nin Kasım ayında hem çekirdek hem de manşet tarafta zayıf seyrini sürdürmesi beklenmektedir.

ABD'de borsaları Fed Başkanı Powell'ın Brookings Enstitüsü etkinliğinde ekonomik görünüm ve iş gücü piyasasına ilişkin gerçekleştirdiği sunumda 14 Aralık toplantısında "ılımlı" faiz artış mesajı sonrası haftayı yükseliş ile tamamladı. Haftayı Dow Jones %0,24 S&P 500 %1,13 ve Nasdaq %2,09 oranında değer kazandı.

Euro Bölgesinde bu hafta üçüncü çeyreğe ilişkin GSYH öne çıkan veriler arasında yer almaktadır. Avrupa ekonomisi Rusya- Ukrayna savaşının enerji ve emtia fiyatları üzerinde yaratmış olduğu yukarı yönlü baskı, yüksek seyreden enflasyonist ortam ve ECB'nin faiz artırım sürecine başlamasıyla ivme kaybetti. Avrupa ekonomisi 2022 yılının ilk çeyreğini %0,60 oranında genişleme ile yıllık bazda %5,4 büyüme ile tamamlarken, ECB'nin enflasyon ile mücadele de Fed'in gerisinde kalmasının etkisi ve son süreçte Başkan Lagarde'ın para politikasını sıkılaştırmanın sanayi üretimini etkilemekte olduğunu ve bununda büyüme üzerinde baskı yaratabileceğini belirtti. Bölgede üçüncü çeyrekte büyümenin %0,20 oranında genişleme kaydederek, yıllık bazda büyümenin %2,10'a gerileme kaydetmesi beklenmektedir.

Asya'da haftanın en önemli gelişmeleri arasında Çin'de Kasım ayına ilişkin enflasyon rakamları ile Japonda üçüncü çeyreğe ilişkin GSYH öne çıkmaktadır. Çin'de TÜFE Ekim ayında %2,8'den %2,1'e gerileme kaydederken, üretici enflasyonu Aralık 2020'den bu yana ilk kez düşüş göstererek, -1,3% olarak gerçekleşmişti. Bölgede son süreçte sıfır Kovid politikasına karşı protestoların artış gösterdiği izlenirken, hükümetten gelecek olan sıfır Kovid politikasının sona erdiğinin ilan edileceği veya gevşeme olabileceği beklenmektedir. Japonya ekonomisi üçüncü çeyreğin ilk okumasında çeyreksel bazda -0,30% oranında düşüş ile yıllık bazda %-1,2 küçülme kaydettiği gözlemlenmişti. Bu hafta takip edilecek olan üçüncü çeyrek büyümenin öncü verilere paralel olarak çeyreksel dönemde -0,30% oranında düşüş ile yıllık bazda -1,15 daralma kaydetmesi beklenmektedir.

Yurt içerisinde haftanın ana gündem maddesi olan Kasım ayına ilişkin enflasyon rakamları yakından takip edilecek veriler arasında yer almaktadır. TÜFE 05 Aralık Pazartesi seans açılışıyla beraber terminallere düşecek. Ekim ayında TÜFE aylık bazda %3,54 oranında artarak, yıllık bazda %85,51'e yükseliş kaydetti. TCMB, Ağustos ayında başlamış olduğu faiz indirim döngüsüyle politika faizini 500 baz puan indirerek, politika faizini %9,00'a düşürdü. Foreks'in anketine göre Kasım ayında TÜFE'nin aylık medyan tahmini %3,00 oranında artışla yıllık bazda %84,70 olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. 2021 Aralık ayında aylık gerçekleşen %13,58 ve Ocak 2022'de ki %11,10'luk enflasyonun önümüzdeki aylarda enflasyon üzerinde aşağı yönlü baskıyı artırabilir. BIST100 endeksi geçtiğimiz haftayı %1,82 değer kazanımıyla 4962 puandan pozitif görünüm ile tamamladı. BIST100'de teknik olarak yukarı yönde 5000 - 5053 ilk önemli eşik olurken, bu bölge üzerinde 5110, 5180 ve 5250 sıralı direnç seviyeleri olarak izlenebilir. Olası aşağı yönlü düzeltmelerde 4900 - 4910 bölgesi ilk önemli eşik olurken, bu bölge altında fiyatlamaların oluşması halinde 4856 ve 4793 sıralı destekleri olarak izlenebilir. Endeks dolar bazında haftayı 2,66 centten tamamladı. Endeksin 2,60 cent seviyesi üzerinde kalıcılık sağlaması halinde yukarı yönde 2,85'e doğru yükselişler görülebilir


 A1 Capital Menkul Değerler A.Ş.
 www.a1capital.com.tr
 

                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
  Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.