Haftalık Bülten (Gedik Yatırım)

Geçen hafta Fed Başkanı Powell’ın yarıyıl para politikası sunumu ve verdiği mesajlar yakından takip edildi. ABD Senatosu Bankacılık Komitesi’nde salı günü yaptığı sunumda Fed Başkanı Powell, son verilerin beklenenden daha güçlü geldiğini ve faiz oranlarının nihai seviyesinin önceden tahmin edilenden daha yüksek olabileceğini ifade etti. Aynı zamanda Fed'in ekonomik verilerin gerektirmesi durumunda faiz artırım hızını yükseltmeye hazır olduğunu da söyledi. Powell’ın şahin tondaki açıklamaları sonrasında Fed’e ilişkin sıkılaşma endişeler yeniden artış kaydederken, ABD’de kısa vadeli tahvil faizleri ve dolar yükseliş kaydetti. Küresel hisse piyasaları ve altın başta olmak üzere emtia cephesinde satışlar hız kazandı. Fed Başkanı Powell çarşamba günü Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'nde gerçekleştirdiği sunumda önceki gün verdiği mesajları tekrarlarken, ek olarak Fed’in faiz artış hızına ilişkin henüz bir karar vermediğini ve bu kararın önümüzdeki süreçte açıklanacak ekonomik verilerine göre alınacağını belirtti. Powell’ın konuşması öncesinde piyasalar Fed’in mart, mayıs ve haziran aylarında 25 baz puanlık faiz artırımlarına devam edeceğini ve politika faizini %5,25 - %5,50 bandına yükseltebileceğini fiyatlıyordu. Fed Başkanı Powell’ın geçen haftaki açıklamaları sonrasında mart ayında 50 baz puan faiz artırım beklentileri güç kazanırken, mayıs ve haziran aylarında da 25 baz puanlık faiz artırımına gidilmesi öngörülüyor. Fed’e ilişkin artan sıkılaşma korkuları önümüzdeki süreçte risk iştahı ve riskli varlıklar üzerinde baskı oluşturmaya devam edebilir. Yılın ilk yarısında (özellikle mart ve nisan ayları) küresel hisse piyasalarında ekonomik verilere ve merkez bankalarına yönelik beklentilere bağlı olarak risk iştahında zayıf seyir, güçlü dolar ve zayıf emtia fiyatlamasının yaşanabileceğini düşünüyoruz. Ancak Fed’e yönelik endişelerin sindirilmesi ve fiyatlamalara yansıtılmasının ardından yılın ikinci yarısında dolarda yeniden gerilemenin öne çıkabileceği ve riskli varlıklar ile emtia cephesinde yükselişlerin gündeme gelebileceği kanısındayız. Fed başta olmak üzere merkez bankalarına ilişkin beklentiler ve ekonomik veri akışları küresel risk iştahı ve fiyatlamaları şekillendirmeye devam edecektir.
Yeni Haftada Ne Konuşacağız?
ABD'de bankaların iflası son günlerin en önemlisi konusu olarak karşımıza çıkıyor. ABD'de Silikon Vadisi Bankasının(SVB) iflası ve ABD'nin bu konuda ne yapacağına dair belirsizlik piyasaları tedirgin etti. SVB sonrasında New York merkezli Signature Bank'a da kayyum atandığı söyleniyor. Yeni haftaya başlarken, ABD bankalarıyla ilgili gelişmeler ve bu belirtilen bankalarla ilgili alınacak aksiyonlar oldukça önemli olacaktır. Bu bankalarla ilgili karar, bankacılık sistemine olan güveni de etkileyecektir. Bu noktada ABD'li otoriterilerin dikkatli bir şekilde hareket etmesi gerekiyor. ABD Başkanı Biden'ın açıklamasında, bir daha bu tarz durumlarla karşılaşmamak için daha büyük bankaların denetimini ve düzenlemesini güçlendirme çabalarını sürdüreceklerini belirttiği görülüyor. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise yaptığı açıklamasında, SVB'yi kurtarmayacaklarını ancak mevduat sahiplerinin ihtiyaçlarını karşılamak ve krizin sağlam bankalara sıçramaması için çalışmalar yürüttüklerini söyledi. Bu hafta için en önemli konulardan biri bunlar olacaktır. Bir diğer önemli konu, merkez bankalarının faiz kararları olarak görülüyor. Bu hafta gündemde Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı olacak. Avrupa Merkez Bankasından 50 baz puanlık faiz artışı bekleniyor. Son dönemde gelen açıklamalar bu beklentileri etkilemiş ve fiyatlara yansıtılmıştı. Bu nedenle beklentiler doğrultusunda bir artış, sürpriz karşılanmayacaktır. Ancak toplantının detaylarını ve ECB Başkanı Lagarde'ın basın açıklaması, piyasalarda hareketliliğe neden olabilir. Bu sebeple Avrupa'da bu haftanın en önemli verisi Avrupa Merkez Bankasının faiz kararı olarak görülüyor. Fed'in toplantısı bir sonraki hafta 21-22 Mart tarihlerinde olacak. Bu hafta, Fed üyelerinin sessiz kalacağı bir hafta olacaktır. En son Fed Başkanı Powell'ın şahin açıklamaları, mart ayı toplantısına dair 50 baz puanlık ihtimalleri güçlendirmişti. Bu hafta Fed ile ilgili beklentileri etkileyebilecek en önemli veri ise ABD'de enflasyon verisi olarak görülüyor. Enflasyonu düşürmeye odaklı para politikasında sıkılaşmaya devam eden Fed, bu veriyi toplantı öncesi görmüş olacak. Enflasyondaki sonuç, Fed toplantısına yönelik beklentileri etkileyebilir. SVB sonrasında Fed'in de karar mekanizmasını etkileyebileceğine dair haber akışları görülüyor. Ancak bu haftaki ABD verilerinin biraz daha önemli olduğunun da altı çizilmekte. Gelecek hafta yapılması beklenen Fed toplantısında bankalarla ilgili gelişmelere nasıl attıfta bulunacakları da merak konusu. Yurt içinde, seçim sürecindeyiz. Türkiye 14 Mayıs günü seçime gidiyor. Bu haftada siyasilerin açıklamaları bu açıdan takip edilebilir.
Teknik Takibimizde Olan Hisseler
Bu hafta teknik takibimizdeki hisseler: BIMAS, LOGO, MAVI, TCELL
 

 Gedik Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
 www.gedik.com

                                     ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş