Ödemeler Dengesi (Oyak Yatırım)

Sayın MATRİKS HABER,
Ödemeler Dengesi Raporumuz için tıklayınız.
Aylık bazda cari fazla
Ekim'de 0,2 milyar dolarlık fazla... Ekim ayı cari işlemler dengesi 186 milyon dolar ile piyasa tahmini olan 800 milyon dolar fazlanın altında gerçekleşti. Enerji maliyetlerindeki düşüş ve altın ithalatındaki gerileme, geçen yıl 0,8 milyar dolarlık açık veren cari işlemler dengesinin yıllık bazda iyileşmesini destekledi. Buna göre, 12 aylık cari işlemler açığı Ekim ayında 51,7 milyar dolardan 50,7 milyar dolara gerileyerek, GSYH'nin %4,9'una karşılık geldi. Bu arada, enerji ve altın hariç toplam cari işlemler dengesi olarak tanımlanan çekirdek cari denge, bir önceki yılın aynı ayındaki 8,2 milyar dolarlık fazlaya karşılık 5,1 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Buna göre 12 aylık çekirdek cari fazla bir ay önceki 38,0 milyar dolardan 34,9 milyar dolara geriledi. Ekim ayında ihracat EURUSD paritesindeki yükseliş ve ılımlı küresel koşullar sayesinde yıllık bazda %6,7 artarken, ithalat enerji faturasındaki %39,0'lık düşüş sayesinde %0,6 oranında daralarak 4,9 milyar dolar ticaret açığına yol açtı. Turizm gelirleri 9 aylık büyümenin ardından Ekim ayında yıllık %1,2 düşüşle 4,7 milyar dolara gerilerken, hizmet dengesinin net katkısı 6,0 milyar dolar oldu. Diğer taraftan, birincil gelir dengesi 1,0 milyar dolar net çıkış kaydederken, ikincil gelir dengesi 18 milyon dolar net giriş kaydetti. Kredi büyümesindeki yavaşlama, altın ithalatına getirilen kota ve vergi artışları sayesinde cari açığın yılın geri kalanında kademeli olarak azalması beklenirken, yılsonu beklentimiz 45,0 milyar dolar civarında.
Ekim ayında portföy çıkışı... Doğrudan yatırımlar Ekim ayında 638 milyon dolar giriş sağlarken, yabancıların gayrimenkul alımları yıllık bazda %42,7 düşüşle 223 milyon dolar olarak gerçekleşti. Basında yer alan haberlere göre, ABD doları cinsinden konut fiyatlarının yükselmesi yabancı iştahını frenlerken, en büyük alıcılar olan Ruslar ülkelerine dönmeye başladı. 12 aylık doğrudan yabancı yatırım girişleri 4,5 milyar dolardan 4,3 milyar dolara gerilerken, bunun 4,2 milyar doları gayrimenkul alımlarından kaynaklandı. Gayrimenkul alımları hariç tutulduğunda, 2003-2022 yılları arasında kaydedilen ortalama 6,1 milyar dolara karşılık doğrudan yabancı yatırım girişleri 0,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ekim ayındaki portföy çıkışları, sırasıyla 423 milyon dolarlık hisse senedi ve 16 milyon dolarlık DİBS çıkışları nedeniyle 0,7 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Orta Doğu'da artan tansiyon Ekim ayı rakamları üzerinde baskı yaratmış gibi görünse de CDS spreadlerindeki belirgin düşüşün ardından önemli sayıda Eurobond ihracının gerçekleşmesi nedeniyle Kasım ayında portföy girişlerinin hız kazanması muhtemeldir.
Rezerv hız kesti... Bankalar Ekim ayında 509 milyon dolar borçlanırken, şirketler 301 milyon dolar itfa gerçekleştirdi. Buna göre, 6 aylık borç çevirme oranı sırasıyla %104,5 ve %107,2 olurken, bu oran bir önceki ay %109,7 idi. Ekonomi yönetimindeki değişimin ardından bankalar yurtdışından borçlanmaya daha istekli olurken, sendikasyon yenileme oranı Ekim-Kasım döneminde %100'ü aştı. Döviz ve mevduat şeklindeki girişler 3,4 milyar dolar olurken, 12 aylık mevduat 35,0 milyar dolara ulaşmış ve 51,2 milyar dolarlık toplam sermaye girişinin ana finansman kaynağı oldu. 35 milyar doların 13,5 milyar doları diğer merkez bankalarının Türkiye'deki hesapları üzerinden geldi. TCMB döviz rezervleri Ekim ayında 0,2 milyar dolar artarken, 12 aylık rezerv kullanımı bir önceki aydaki 148 milyon dolar fazladan -4,7 milyar dolara geriledi. 51,2 milyar dolarlık sermaye girişi ve 4,7 milyar dolarlık rezerv kullanımı 50,7 milyar dolarlık cari açığı finanse ederken, kalan 5 milyar dolar net hata ve noksan olarak kaydedildi.
 
 



Oyak Yatırım Menkul Değerler A.Ş.
                                   ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Facebookta Paylaş