Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

ENDEKSTE DÜZELTME TAMAMLANDI mı?
Hafta başı itibariyle küresel boyutta hisse senetlerinde geçen hafta yaşanan yüksek volatilitenin ardından yukarı yönlü hareketlerin ön plana çıktığı, volatilitenin ise kısmen düştüğü gözlendi. Borsa İstanbul 100 endeksi gün boyu yukarı yönlü hareketini sürdürürken 1.500 seviyesini test etti fakat burayı geçemedi. ABD hisse senetleri, geçen haftaki sert piyasa satışlarının ardından dün teknoloji hisselerindeki artışların etkisiyle keskin bir şekilde yükseldi. Reddit platformu çıkışlı bireysel yatırımcı hareketi Gümüş’e kayarken madencilik hisseleri yükseldi.
En büyük gümüş destekli ETF olan iShares Silver Trust ETF, 2013'ten beri ilk kez Gümüş’ün 30 Dolar’ın üzerine çıkmasıyla yükseldi ve bireysel yatırımcılar bu eğilimle sonra metale geçiş yaptı. Teknoloji sektörü hisseleri S&P 500'e oluşan dünkü rallide en büyük desteğini verdi. Microsoft ve Apple en büyük olumlu etkilenen hisseler arasındaydı. CBOE volatilite endeksi dün üç ayın en yüksek seviyelerinden Pazartesi günü geri çekildi.
Dün yurtiçinde açıklanan imalat PMI verisi Ocak'ta 54,4 olarak yeni yılın ilk ayında hızlı bir yükseliş gösterdi. Aralık ayında gösterge 50,8 olarak kaydedilmişti ve Haziran'dan bu yana en düşük seviyeyi görmüştü. Endekse göre son üç ayda ilk kez artan yeni siparişlerde de iyileşme güçlü gerçekleşti. Büyüme, Ağustos 2020’den beri en yüksek hızda kaydedildi. Benzer şekilde, iki aylık ivme kaybının ardından yeni ihracat siparişleri de yeniden artış gösterdi. Yeni siparişlerin pozitif seyre dönmesi ve bunun üretim gereksinimlerinde yol açtığı artış, firmaların ocakta ek personel alımını sürdürmelerine yol açtı.
TCMB’nin sıkı duruşunu sürdüreceği mesajları ile dün olumlu gelen PMI verileri sonrası Türk Lirası'nın Dolar karşısındaki kazancı yeni haftanın ilk işlem gününde de devam etti. Yarım euro ve yarım dolardan oluşan sepet kur 8.00 seviyesinin altını test etti ve Ağustos ayından bu yana en düşük seviyeyi gördü. Dolar/TL 7.15 seviyesine kadar geriledi.
ABD’de ise ISM imalat PMI endeksi Ocak ayında bir önceki aya kıyasla 1,8 puan azalışla 58,7'ye gerileyerek piyasa beklentilerini karşılayamadı. İmalat sektöründe 8 ay art arda büyümeye işaret etmesine rağmen bu dönemde piyasa beklentilerinin gerisinde kalan verinin, 60 değerini alması öngörülüyordu. Endeks, geçen yıl aralıkta ise 60,5 değerini almıştı.
Haftanın ikinci işlem gününde ABD vadelilerine baktığımızda hareketlerin yükseliş yönünde olduğu gözleniyor. Asya borsaları ise bugün teşvik paketleri ve küresel ekonomik iyileşme konusundaki iyimserliğin artmasıyla kazançlarını yükseltti. Bugün ABD Başkanı Joe Biden ile Cumhuriyetçi senatörler arasında yeni bir COVID destek tasarısı üzerine yapılan müzakereler öncesinde piyasalar canlanmış görünüyor. Bu bağlamda endeksin de yukarı yönlü hareketlerle güne başlangıç yapmasını bekliyoruz. 1.500 seviyesi üzerinde tutunma sağlanırsa düzeltme hareketinin sona erdiğine dair daha somut gerekçeye sahip olabileceğiz.
USDTRY

Geçtiğimiz hafta yapılan FOMC Ocak ayı toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakırken faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmişti. Öte yandan yurt içinde yine geçtiğimiz hafta içerisinde yılın ilk enflasyon raporu yayımlandı ve merkez bankası yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 9.4’te sabit bıraktı. Enflasyon sunumu ve sonrasında açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Naci Ağbal, kısa vadede yüksek enflasyon riski ile karşı karşıya olduğumuzu söylerken sıkı para politikasının süreceğini söyledi. Naci Ağbal’ın açıklamaları sonrasında değer kazanımının hızlandığı görülen Türk Lirası’nda güçlü duruş haftanın ilk işlem gününde de sürdü.

Teknik olarak incelediğimizde kurda 7,20 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Para girişinin oluşturduğu aşağı yönlü baskının devamı ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda 7,15, 7,12 ve 7,08 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek bölgeleridir. 7,32 üzerinde kalıcılık sağlanması durumunda ise yükselişlerde 7,24, 7,28 ve 7,32 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Geçtiğimiz hafta yapılan FOMC Ocak ayı toplantısı sonrasında Fed başkanı Powell’in açıklamaları ile Dolar küresel bazda değer kazanırken bu durumun çapraz kurda Euro’da satış baskını oluşturduğu takip edilmişti. Öte yandan iç tarafta yılın ilk enflasyon raporu yayımlandı ve merkez bankası yılsonu enflasyon beklentisini yüzde 9.4’te sabit bıraktı. Enflasyon sunumu ve sonrasında açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Naci Ağbal, kısa vadede yüksek enflasyon riski ile karşı karşıya olduğumuzu söylerken sıkı para politikasının süreceğini söyledi. Naci Ağbal’ın açıklamaları sonrasında değer kazanan TL ile kur 8,90 TL’nin altına gerilerken TL’deki güçlü duruşun haftanın ilk işlem gününde de devam etti.

Teknik olarak incelediğimizde, çaprazın 8,70 seviyesi civarında fiyatlanmaya devam ettiğini görüyoruz. Bu seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 8,65, 8,62 ve 8,58 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Euro tarafında değer kazanımı ile olası yükselişlerde ise 8,75, 8,79 ve 8,84 ve direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Yılın ilk FOMC toplantısında FED, beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bıraktı. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizdi. Varlık alım programında herhangi bir değişiklik olmazken faiz kararı sonrasında doların küresel bazda değer kazanımı haftanın ilk işlem gününde de devam etti. Dolar endeksindeki yükselişe paralel geri çekilmeler görülen parite, 1,2100 seviyesinin altını test etmeyi sürdürürken 1,2050’nin altında kalıcılık sağlanırsa paritede aşağı yönlü hareketler hızlanabilir. Haftanın ikinci işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,2100 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2150 seviyesinin üzerinde kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,2170, 1,2250 ve 1,2320 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Paritenin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 1,2050, 1,2010 ve 1,1970 destek seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Geçtiğimiz hafta yapılan yılın ilk FOMC toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakırken varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi sonrasında ise doların küresel bazda değer kazandığı ve Ons Altın’ın geri çekildiği görüldü. Geçtiğimiz haftayı 1850 dolar seviyesinin altında kapattıktan sonra yeni haftaya yükselerek başlayan sarı metalde yükseliş hareketi bugünde devam edebilir. Haftanın ikinci işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1860 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Ons Altın’da yukarı yönlü hareketler görmemiz durumunda sırası ile 1865, 1872 ve 1884 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Aşağı yönlü hareketlerin devam etmesi durumunda ise 1852, 1848 ve 1843 destek seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

İngiltere’de Pandemi kaynaklı sıkıntıların devam etmesine rağmen Sterlin’deki güçlü duruş pariteyi desteklerken geçtiğimiz hafta yapılan FOMC toplantısı sonrasında doların küresel bazda değer kazanması parite de geri çekilmelere neden oldu. Yılın ilk FOMC toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakırken varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi sonrasında ise doların küresel bazda değer kazanımının hızlandığı takip edildi. Haftanın ikinci işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, paritede 1,3700 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,3600 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile paritedeki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,3750, 1,3780 ve 1,3820 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 1,3650, 1,3590 ve 1,3520 destek seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Yaklaşık bir yıldan beri düşüş trendi içerisinde hareket eden parite geçtiğimiz hafta yaşadığı yükselişle düşüş trendini kırdı. Geçtiğimiz hafta 103,60 seviyelerinden başladığı yükseliş ile haftayı 104,50 üzerinde kapatan parite yeni haftaya da yükselerek başladı. Yılın ilk FOMC toplantısında FED beklentilere paralel olarak fonlama faizini değiştirmeyerek faizleri yüzde 0-0.25 aralığında sabit bırakırken varlık alım programında da herhangi bir değişikliğe gitmedi. Faiz kararı sonrasında açıklamalarda bulunan Fed başkanı Powell, para politikasının salgın bitene kadar ekonomiyi desteklemeye devam edeceğinin altını çizmesi sonrasında ise doların küresel bazda değer kazanımının hızlandığı takip edildi. Haftanın ikinci işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde 104,70 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 104,70 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 105,00, 105,30 ve 105,60 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile paritedeki eğilimin aşağı yönlü olması durumunda ise 104,40, 104,00 ve 103,70 destek seviyeleri takip edilebilir.

BRENT PETROL

OPEC+ toplantısı sonrası yaşadığı yükselişini devam ettirmekte zorlansa da 55 Dolar üzerinde tutunmayı başaran Brent Petrol, Joe Biden yönetiminde enerji talebinin artacağına dair beklentiler ve zayıflayan dolar ile birlikte yükselişini korumayı sürdürüyor. Petrol’de yukarı yönlü hareketin sürmesi durumunda geçtiğimiz 13 Ocak tarihinde test edilen 57,35 dolar seviyesi tekrar hedeflenebileceği gibi Uluslararası Enerji Ajansının küresel talep tahminlerini düşürmesi ve artan korona virüs vakaları ise petrol piyasalarındaki iyimserliği azaltıyor. Geçtiğimiz haftaki FOMC toplantısı sonrasında haftanın ikinci işlem gününde piyasalardaki fiyatlamaları ve haber akışlarını takip etmeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Brent Petrol’ün 55,00 seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile Petrol’deki yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 56,90, 57,40 ve 58,00 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 54,50, 53,80 ve 53,20 destek seviyeleri takip edilebilir.

GRAM ALTIN

Geçtiğimiz hafta yayımlanan enflasyon sunumu sonrasında kurda yaşanılan geri çekilme ve Ons Altın’ın değer kaybetmesi Gram Altın’daki geri çekilmenin hızlandığı takip edilmişti. Enflasyon sunumu ve sonrasında açıklamalarda bulunan TCMB Başkanı Naci Ağbal’ın sıkı para politikasının süreceğini söylemesi sonrasında değer kazanan TL ile kur 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin altını test ederken kur tarafındaki geri çekilme haftanın ilk işlem gününde ise hızlandı. Kurdaki geri çekilmeye karşı Ons tarafında yaşanan yükseliş Gram Altın’daki geri çekilmeyi sınırlandırdı. Haftanın ikinci işlem gününde piyasada oluşan fiyatlamaları ve haber akışlarını yakından izlemeyi sürdüreceğiz.

Teknik olarak incelediğimizde, Gram Altın’ın 430 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 430 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 434, 438 ve 442 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gram Altın’daki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 427, 424 ve 420 destek seviyeleri takip edilmelidir.



 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
http://www.ahlatciyatirim.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.