Sabah Bülteni (Ahlatcı Yatırım)

Ticaret Savaşlarına Yönelik Gelişmeler Piyasaları Etkilemeye Devam Ediyor…

Yurtdışı gelişmeleri incelediğimizde, Almanya'da açıklanan IFO İş Dünyası Güven Endeksi verisi Ağustos ayında piyasa beklentisi altında 94,3 düzeyinde gerçekleşti. ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisi Temmuz ayında bir önceki aya göre piyasa beklentisi üzerinde yüzde 2,1 düzeyinde artış gösterdi. ABD'de açıklanan Dallas Fed İmalat İşletme Endeksi Ağustos ayında 2,7 düzeyinde gerçekleşti. ABD Borsaları günü yükseliş ile tamamladı.

Yurtiçi gelişmeleri incelediğimizde, TCMB tarafından açıklanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verisi Ağustos ayında bir önceki aya göre 0,4 puan artış ile yüzde 76,6 düzeyinde gerçekleşti. Mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı, bir önceki aya göre 0,3 puan artarak yüzde 76,2 seviyesinde gerçekleşti. TCMB tarafından yayımlanan İktisadi Yönelik İstatistikleri ve Reel Kesim Güven Endeksi Ağustos 2019 verilerine göre, Ağustos ayında Reel Kesim Güven Endeksi bir önceki aya göre 4,2 puan artış ile 102,5 düzeyine yükseldi. Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi, bir önceki aya göre 5,5 puan artarak 102,1 seviyesinde gerçekleşti. TÜİK tarafından yayımlanan Sektörel Güven Endeksleri Ağustos 2019 verilerine göre, Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Temmuz ayında 83,5 iken, Ağustos ayında yüzde 6,7 oranında artış ile 89,1 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi Ağustos ayında yüzde 5,1 oranında artarak 95,0 oldu. Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 52,4 iken, Ağustos ayında yüzde 6,0 oranında artış ile 55,5 düzeyine yükseldi. Haftanın ilk işlem gününde, TL'nin dolarda karşı aynı kategoride değerlendirildiği gelişmekte olan ülke para birimlerine göre negatif ayrıştığı görülürken, kurun fiyatlamalarda günü 5,8182 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü. BİST-100 Endeksi günü yüzde 0,05 düşüş ile 97.101 puandan tamamladı. Toplam işlem hacmi 5,8 milyar TL olarak gerçekleşti.


USDTRY

Haftanın ilk işlem gününde, ABD ile Çin arasında ticaret savaşlarına yönelik gelişmelerin gelişmekte olan ülke para birimleri üzerinde oynaklığın artmasına neden olduğu izleniyor. Gün içerisinde, ABD Başkanı Trump'ın Çin ile ticaret müzakerelerinde herhangi bir zamandan olduğundan daha iyi durumda olduklarını ifade etmesi sonrasında global piyasalarda dolarda yaşanan değer kazanımı ile birlikte kur fiyatlamalarında yukarı yönlü hareketlerin yaşandığı görülüyor. Diğer taraftan, TL'nin dolara karşı aynı kategoride değerlendirildiği gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında negatif ayrıştığı görülürken kurun günü fiyatlamalarda 5,8182 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü.
Teknik olarak incelediğimizde, kurun psikolojik seviyesi olan 5,8000 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda kısa vadede 5,8800, 5,9000 ve 5,9200 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası geri çekilmelerin yaşanması durumunda ise kısa vadede 5,7500, 5,7200 ve 5,7000 destek seviyeleri izlenebilir.



EURTRY

Dün, Yurtiçinde açıklanan Ağustos ayı Reel Kesim Güven Endeksi ve İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verilerinde kısmi toparlanma eğilimi görülürken, açıklanan verilerin TL fiyatlamalarına etkisi sınırlı kaldı. Gün içerisinde, Almanya'da açıklanan IFO İş Dünyası Güven Endeksi verisi Ağustos ayında piyasa beklentisi altında gerçekleşirken, açıklanan veri sonrasında Euro üzerinde sınırlı baskı oluştuğu izleniyor. TL'nin Euro'ya karşı aynı kategoride değerlendirildiği gelişmekte olan ülke para birimleri karşısında negatif ayrışması sonrasında çaprazın günü 6,4635 seviyeleri civarında tamamladığı görüldü.
Teknik olarak bakıldığında, çaprazın psikolojik seviyesi olan 6,4500 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru geçişlerde 6,5200, 6,5500 ve 6,6000 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, çapraz fiyatlamalarında zayıf görünümün devam etmesi durumunda ise 6,4300, 6,4000 ve 6,3800 destek seviyeleri izlenebilir.


EURUSD
Haftanın ilk işlem gününde, ABD Başkanı Trump'ın Çin ile ticaret savaşlarına dair olumlu açıklamaları sonrasında global piyasalarda dolarda yaşanan değer kazanımı sonrasında paritenin 1,1093 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, Almanya'da açıklanan İFO İş Dünyası Güven Endeksi verisi Ağustos ayında beklentilerin altında gerçekleşmesi Euro fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı izleniyor. Diğer taraftan, İtalya'da devam eden siyasi riskler ve Brexit sürecine yönelik belirsizlikler Euro fiyatlamalarını baskılamaya devam ederken ABD'de açıklanan Dayanıklı Mal Siparişleri verisinin beklentilerin üzerinde artış göstermesi dolarda değer kazanımlarını desteklediği izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,1100 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,1150 1,1185 ve 1,1200 direnç seviyeleri izlenebilir. Olası, bu seviyenin aşağı yönlü geçilmesi durumunda ise 1,1070, 1,1050 ve 1,1020 destek seviyeleri takip edilebilir.


XAUUSD

Haftanın ilk işlem gününde, global piyasalarda risk iştahında yaşanan toparlanma eğilimi ile birlikte ons altının 1524 seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, ABD Başkanı Trump'ın ticaret savaşlarına yönelik olumlu açıklamaları global piyasalarda risk iştahını desteklerken, dolar endeksinde yaşanan değer kazanımı sarı metal üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı izleniyor. Diğer taraftan, ABD on yıllık tahvil getirisinde yaşanan değer kazanımı kıymetli metalde zayıf görünümü desteklediği görülüyor.
Teknik olarak bakıldığında, ons altının psikolojik seviyesi olan 1530 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1536, 1540 ve 1547 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 1518, 1515 ve 1508 destek seviyeleri izlenebilir.

GBPUSD

Dün, İngiltere Başbakanı Boris Johnson yaptığı değerlendirmede, İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden bir anlaşma ile ayrılma ihtimalinin kuvvetlendiğini ifade ederken, açıklama sonrasında Sterlin'de kısmi değer kazanımlarının yaşandığı görüldü. Gün içerisinde, ABD Başkanı Trump'ın yaptığı açıklamaların ticaret savaşlarında tansiyonu hafifletecek yönde algılanması sonrasında global piyasalarda dolarda değer kazanımları yaşandığı görülürken paritenin gün içi kazançlarını geri verdiği izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin psikolojik seviyesi olan 1,2200 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 1,2250, 1,2280 ve 1,2300 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına sarkmalarda ise 1,2150, 1,2120 ve 1,2100 destek seviyeleri izlenebilir.

USDJPY

Haftanın ilk işlem gününde, ABD Trump'ın ticaret savaşlarına dair yaptığı olumlu açıklamalar tansiyonun hafiflemesine neden olurken, Asya piyasalarında para birimleri arasında güvenli liman olma özelliği ile ön plana çıkan Yen'de yaşanan değer kayıpları sonrasında paritenin 106,41 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, ABD'de açıklanan ekonomik verilerin beklentileri karşılaması sonrasında global piyasalarda değer kazanımları yaşandığı görülürken paritenin iki günlük kayıp serisine ara verdiği izleniyor.

Bugün, ABD'de açıklanacak olan veri akışı takip edilecek.
Teknik olarak bakıldığında, paritenin psikolojik seviyesi olan 106,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine geçişlerde 106,40, 106,70 ve 106,90 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 105,20, 104,90 ve 104,50 destek seviyeleri izlenebilir.



HAM PETROL

Dün, ABD Başkanı Trump, ABD Hazine Bakanı Mnuchin ve Beyaz Saray Ekonomi Danışmanı Kudlow'un ticaret savaşlarına dair yaptıkları olumlu açıklamalar sonrasında global piyasalarda risk iştahında kısmi toparlanmalar görülürken ham petrolün 55,21 seviyeleri civarını test ettiği görüldü. Gün içerisinde, Orta Doğu'da yaşanan gelişmeler ve tansiyonun yükselmesi petrol fiyatlamaları üzerinde toparlanmaları desteklediği izleniyor.

Bugün, ABD'de API tarafından açıklanacak olan haftalık ham petrol stokları verisi takip edilecek.

Teknik olarak bakıldığında, ham petrolün psikolojik seviyesi olan 53,00 seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviyenin yukarı yönlü geçilmesi durumunda 54,40, 55,00 ve 55,60 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviye altına geçişlerde ise 52,80, 52,50 ve 52,00 destek seviyeleri izlenebilir.

XAGUSD


Haftanın ilk işlem gününde, ABD Başkanı Trump'ın yaptığı açıklamalarda, Çin'in ticaret görüşmelerine yeniden başlamak isteğini belirtmesi sonrasında global piyasalarda risk iştahında kısmi toparlanmalar görülürken gümüşün fiyatlamalarda, 17,50 $ seviyeleri civarına kadar gerilediği görüldü. Gün içerisinde, Global piyasalarda dolarda yaşanan değer kazanımı gümüş fiyatlamaları üzerinde baskıyı bir miktar artırdığı görülse de gümüşün gün sonunda kayıplarını telafi ettiği izleniyor.
Teknik olarak incelediğimizde, gümüşün psikolojik seviyesi olan 17,50 $ seviyesi fiyatlamaların seyri açısından belirleyici olmaya devam edebilir. Bu seviye üzerine doğru ataklarda, 18,00, 18,40 ve 18,90 direnç seviyeleri takip edilebilir. Olası, bu seviyenin altına geçilmesi durumunda ise 17,20, 17,00 ve 16,80 destek seviyeleri izlenebilir.




 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.



Diğer Haberler
ALMANYA'DA 2 .ÇEYREK'TE MD GSYH YILLIK %+0.4 (BEKLENTİ:+0.4% ÖNCEKİ:+0.4%)
ALMANYA'DA 2 .ÇEYREK'TE YILLIK GSYH % 0.0 (BEKLENTİ:0.0% ÖNCEKİ:0.0%)
ALMANYA'DA 2 .ÇEYREK'TE MD GSYH ÇEYREKLİK:%-0.1 (BEKLENTİ -0.1% ÖNCEKİ -0.1%)
RUHANİ:ABD YAPTIRIMLARI KALDIRMAZSA TAHRAN NÜKLEER ANLAŞMA KAPSAMDAKİ TAAHÜTLERİNİ AZALTMAYA DEVAM EDECEK
Facebookta Paylaş