Sabah Yorumu (Ahlatcı Yatırım)

YURTİÇİNDE GÖZLER SURİYE HAREKATINDA, YURTDIŞINDA İSE FED TUTANAKLARINDA…

Suriye’nin kuzeyine başlatılacak olan harekat öncesi Türk Silahlı Kuvvetleri’nin bölgede hazırlıkları sürerken ABD kanadından birbiri ardına gelen açıklamalar piyasa fiyatlamalarının ana etkenlerinden olmayı sürdürdü. Dünden önceki gün Trump’ın Türkiye’nin sınırları aşması durumunda ekonomisini mahvederim söylemleri ile TL varlıklarda satış yönlü hareketler gözlenirken bu bağlamda DolarTL’de 5.84 seviyesi üzeri test edildi fakat bu seviyenin üzerinde tutunma oluşmadı. Başta da bahsettiğimiz gibi Trump’ın dün gelen yeni mesajları ilk olarak olumlu algılansa da hemen akabinde gönderdiği mesajla yeniden fiyatlama tersine döndü. Bu hareketlerin oluşmasını sağlayan açıklamalarında "Türkiye ticareti ortağımız ve NATO müttefiğimiz” ve "Birçok kişi Türkiye'nin ABD için büyük bir ticaret ortağı olduğunu unutuyor." diyen ABD Başkanı, Türkiye'nin F-35 savaş uçağı için parça ürettiğine de değindi. Bu ifadeler akabinde kurda 5.80 altına doğru hareketler ile borsada toparlanma meydana gelse de hemen devamında "Türkiye’nin gereksiz çatışması ekonomi ve kırılgan kuru için yıkıcı olur. Kürtlere silah ve mali yardım yapıyoruz" diye ekleme yapması yeniden TL varlıklara satış getirdi. Sonuç itibariyle gündem Trump’ın kafaları karıştırıcı birbirinden farklı açıklamalarına bağlı durumda. Diğer yandan harekat hazırlıkları da tamamlanmak üzere ve başlaması an meselesi. Bu nedenle ABD’de bu konuyla ilgili Lindsay Graham’dan, Pentagon’dan ve diğer kesimlerden gelen itiraz ve tehdit söylemlerine karşılık orta yolu bulmaya çalışan Trump mesajları devam edebilir gibi görünüyor. Bu ise fiyatlamalar üzerinde nispeten etkili olmaya devam edebilir. Kur tarafında şimdilik yüksek bir oynaklık olmadığı ve devamında da olmayabileceğini düşünüyoruz.
Yurtdışı tarafta ise Avrupa borsaları, ABD ve Çin arasındaki ticaret görüşmelerinde olumsuz beklentilerin artmasıyla günü düşüşle tamamladı. ABD’de ise Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine ve diğer Müslüman azınlıklara uygulanan baskı ve şiddetten sorumlu olan bazı Çinli yetkililere vize kısıtlaması getirdiklerini açıklaması ve ticaret görüşmelerine dayalı olumsuz beklentilerle endekslerin düşüşlerle günü tamamladığı gözlendi.
Dün ayrıca Powell’ın konuşması da takip edildi. Denver'da NABE Konferansı'nda yaptığı konuşmada Powell, Fed'in devlet tahvili alma planı parasal gevşeme değil ifadesini kullandı. Powell konuşmasının devamında küresel gelişmelerin ABD ekonomisinin olumlu görünümü için risk teşkil ettiğine, Fed’in gelen verileri dikkatli şekilde izlemeye devam edeceğine, enflasyon kısmen hedef altında kalmasına rağmen kademeli olarak iyileştiğine değindi. Ayrıca pek çok indikatörün işgücü piyasasının güçlü olduğunu gösterdiğini ve faizleri kontrol edebilmek için bol miktarda rezerv istediklerini söyledi. Bunlara ek olarak piyasaları çok dikkatli izlediğine değinen Powell, büyümenin yavaşlaması nedeniyle genişlemeyi sona erdirmek için neden olmadığını söyledi. Bu konuşma sonrası gözler bugün FOMC toplantı tutanaklarında olacak. FED üyelerinin son toplantısında gelecekteki faiz indirimlerine olan karışık bakış açılarında ne gibi yorumlar yaptıkları satır aralarında aranacak.

USDTRY

Haftanın ikinci işlem gününde Türkiye’de zayıf veri akışı devam ederken gün içinde, ABD’de açıklanan Eylül ayı Üretici Fiyat Endeksi verisinin beklentilerin altında yüzde -0,3 olarak açıklanmasının kur üzerinde sınırlı etkileri görüldü. Türkiye tarafından Suriye’nin kuzeyine yapılması düşünülen operasyon gündemi devam ederken, ABD başkanı Trump'ın dün Türkiye'ye yönelik iyimser mesajlarından sonra piyasanın olumlu tepkileri ile Dolar’ın 5.80'in altını test ettiği gözlense de, kalıcı olamadığı izlendi. Gün sonunda, Türk Lirası’nda yaşanan kazanımlar ile 5,84-5,78 seviyeleri arasında hareket eden Dolar’ın Türk Lirası karşısındaki kayıplarını haftanın üçüncü işlem gününe taşıdığı görüldü.

Teknik olarak incelediğimizde, Dolar’ın 5,82 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile birlikte kurdaki eğilimin aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda ise 5,79, 5,76 ve 5,73 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 5,86, 5,90 ve 5,94 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURTRY

Haftanın ikinci işlem gününde, Yurtiçinde zayıf veri akışı devam ederken, küresel yavaşlama beklentilerinin ardından Almanya’da açıklanan Sanayi Üretim verisinin beklentilerin üzerinde yüzde 0,3 seviyesinde açıklanmasının kur üzerinde sınırlı etkileri görüldü. Gün içinde, Türkiye tarafından Suriye’nin kuzeyine yapılması düşünülen operasyon gündemi devam ederken, Türk Lirası’nda görünen değer kayıpları ile Euro’nun 6,42-6,38 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Kurun kazançlarını haftanın üçüncü işlem güne hızlandırdığı görülüyor.

Teknik olarak incelediğimizde, kurun 6,38 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 6,41 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 6,35, 6,32 ve 6,28 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile kurdaki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 6,41, 6,45 ve 6,49 direnç seviyeleri takip edilebilir.

EURUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, EURUSD paritesinin fiyatlamalarda 1,0995-1,0940 seviyeleri arasında hareket ettiği ve günü 1,0955 seviyesinde tamamladığı görüldü. Gün içerisinde Euro Bölgesi’nde Brexit belirsizliği devam ederken ardından Almanya’da açıklanan Sanayi Üretim verisinin beklentilerin üzerinde yüzde 0,3 seviyesinde açıklanmasının kur üzerinde sınırlı etkileri görüldü. Ardından ABD’de açıklanan Eylül ayı Üretici Fiyat Endeksi verisinin beklentilerin altında yüzde -0,3 olarak açıklanmasının kur üzerinde sınırlı etkileri izlendi. Gün sonunda, Küresel yavaşlama beklentileri devam ederken paritenin kayıplarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, paritenin 1,0955 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,1980 direnç seviyesinin altında kalmaya devam etmesi durumunda sırası ile 1,0945, 1,0920 ve 1,0890 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Paritenin yukarı yönlü harekete geçilmesi durumunda ise 1,0980, 1,1000 ve 1,1015 direnç seviyeleri takip edilebilir.

XAUUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, Ons Altın’ın fiyatlamalarda 1509-1487 seviye aralığında hareket ettiği gözlendi. Dikkatler 10 Ekim'de başlaması beklenen ticaret görüşmelerine odaklanmışken Gün içerisinde ABD’nin Çinli şirketleri kara listeye almasının ardından Çin tarafından gelen karşı misilleme açıklamaları ile birlikte ticari gerilimin arttığı gözlendi. Gün içerisinde, Altın talebinde yaşanan azalış ile birlikte Ons Altın’ın kayıplarını haftanın üçüncü işlem gününe hızlandırdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ons Altın’ın 1493 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. Gelebilecek satışlar ile Ons Altın’ın aşağı yönlü hareketine devam etmesi durumunda sırası ile 1481, 1470 ve 1458 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Olası bir yukarı yönlü harekete geçiş durumunda ise 1505, 1515 ve 1525 direnç seviyeleri kısa vadede takip edilebilir.

GBPUSD

Haftanın ikinci işlem günüde, ABD’de açıklanan Eylül ayı Üretici Fiyat Endeksi verisinin beklentilerin altında yüzde -0,3 olarak açıklanmasının kur üzerinde sınırlı etkileri görülürken gözler Brexit belirsizliği üzerindeydi. Avrupa Birliği komisyonun anlaşmalı Brexit istedikleri açıklamalarını yeniledi. Gün içerisinde, İngiltere Mali Araştırmalar Enstitüsü’nün yaptığı araştırmada İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden anlaşmasız olarak ayrılması şeklinde İngiltere’nin kamu borcunun son 50 yılın en yüksek seviyesine çıkabileceği sonucu duyuruldu. Gün sonunda, Dolar’ın Sterlin karşısındaki kazançlarını haftanın üçüncü işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, GBP/USD paritesinin 1,2218 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 1,2265 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile paritedeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 1,2180, 1,2140 ve 1,2090 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü hareketinde ise 1,2265, 1,2310 ve 1,2360 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

USDJPY

Haftanın ikinci işlem gününde, ABD’de açıklanan Eylül ayı Üretici Fiyat Endeksi verisinin beklentilerin altında yüzde -0,3 olarak açıklanmasının kur üzerinde sınırlı etkileri görülürken paritenin fiyatlamalarda 107,43-106,84 seviyeleri arasında hareket ettiği görüldü. Gün içerisinde zayıf veri akışı devam ederken, yeni ticaret görüşmeleri ve küresel yavaşlama beklentileri ile Dolar’ın Japon Yen’i karşısında değer kayıpları yaşadığı gözlendi. Gün sonunda, Paritenin kayıplarını haftanın üçüncü işlem hızlandırdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, USD/JPY paritesinin 107,00 seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 107,40 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece aşağı doğru eğilimin devam etmesi durumunda sırası ile 106,70, 106,30 ve 106,90 seviyeleri takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile paritedeki eğilimin yukarı yönlü olmasında ise 107,40, 107,80 ve 108,15 direnç seviyeleri takip edilebilir.

HAM PETROL

Haftanın ikinci işlem gününde, Ham Petrol’ün fiyatlamalarda 53,22-51,78 seviyeleri arasında hareket ettiği görüldü. Washington'un daha fazla Çinli şirketi kara listeye alması, iki ülke arasındaki ticaret anlaşması umutlarını azalttığı gözlendi. Irak ve Ekvator’daki yaşanan olumsuz havaya rağmen Ham Petrol fiyatlamasında kayıplar görüldü. Gün sonunda, Petrol’ün kayıplarını haftanın üçüncü işlem güne taşıdığı izlendi.

Teknik olarak incelediğimizde, Ham Petrolün 52,45 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 52,30 direnç seviyesinin altında kaldığı sürece gelebilecek satışlar ile Ham Petroldeki aşağı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 51,50, 50,40 ve 49,40 takip edilmesi gereken önemli destek seviyeleridir. Gelebilecek olası alımlar ile eğilimin yuakrı yönlü hareketinde ise 53,70, 54,80 ve 55,90 direnç seviyeleri takip edilmelidir.

XAGUSD

Haftanın ikinci işlem gününde, gümüşün fiyatlamalarda 17,78-17,28 seviyeleri arasında hareket ettiği izlendi. Gün içerisinde, ABD’de açıklanan Eylül ayı Üretici Fiyat Endeksi verisinin beklentilerin altında yüzde -0,3 olarak açıklanmasının sınırlı etkileri görülürken, Gümüş’ün kazançlarını haftanın üçüncü işlem gününe taşıdığı izleniyor.

Teknik olarak incelediğimizde, Gümüş’ün 17,00 Dolar seviyesinde belirleyici olmaya devam ettiği gözlendi. 17,20 destek seviyesinin üzerinde kaldığı sürece gelebilecek alımlar ile yukarı yönlü eğilimin devam etmesi durumunda 17,64, 17,84 ve 18,06 takip edilmesi gereken önemli direnç seviyeleridir. Gelebilecek olası satışlar ile Gümüş’teki eğilimin aşağı yönlü hareketinde ise 17,20, 17,00 ve 16,76 destek seviyeleri takip edilmelidir.

 Ahlatcı Yatırım Menkul Değerler
 http://www.ahlforex.com.tr
   
                                  ***
                               Yasal Uyarı
 
 Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir.Yatırım danışmanlığı hizmeti ; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır.Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabılır.Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.